Amal Karam nieuwe stadsdichter van Nijmegen

Tijdens het Nijmeegs Poëziefeest op 31 januari werd Amal Karam als nieuwe stadsdichter van Nijmegen gepresenteerd. Zij volgt Frouke Arns op en zal twee jaar lang de stad in poëzie proberen te vangen. Karam is de zevende stadsdichter van Nijmegen.

Amal Karam (1960) groeide op in Beiroet, Libanon. Op haar achttiende verhuisde ze naar Syrië om Engelse literatuur te studeren. Na haar studie werkte ze als journalist, was ze politiek actief en schreef ze gedichten en verhalen. In 1996 kwam ze als vluchteling naar Nederland. Onder het pseudoniem Ama Karma schreef ze van 2006 tot 2013 wekelijkse columns voor de Gelderlander.

In 2012 won Karam met haar gedicht ‘De Haatpostbode’ de El Hizjra Literatuurprijs voor poëzie. Haar poëzie werd in verschillende verzamelbundels opgenomen en eind 2014 verscheen haar debuutbundel, eveneens De Haatpostbode genaamd. Hierin staan zowel Nederlandse als Arabische gedichten. Naast haar schrijverschap is Karam als docente verbonden aan ROC Nijmegen.

Nijmegen heeft sinds 2005 een stadsdichter. Merijn Hilte (2005-2006), Victor Vroomkoning (2007-2008), Jaap Robben (2009-2010), Dennis Gaens (2011-2012), Marijke Hanegraaf (2013-2014) en Frouke Arns (2015-2016) gingen Karam voor. De stadsdichter wordt door het College van Burgemeester en Wethouders aangesteld, na voordracht van Literair Productiehuis Wintertuin en het bestuur van de Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen.

Het doel van het stadsdichterschap is: poëzie dichter bij de mensen brengen en Nijmegenaren op literaire wijze aan het denken zetten door stil te staan bij gebeurtenissen in de stad. Er verschijnt minimaal zes maal per jaar een stadsgedicht. Daarnaast werkt de stadsdichter mee aan educatieve projecten op een aantal Nijmeegse scholen en verzorgt de stadsdichter voordrachten bij ‘eenzame uitvaarten’ van Nijmegenaren zonder familie of nabestaanden.

Amal Karam live zien? Dat kan tijdens het Nijmeegs Boekenfeest. Op zaterdag 25 maart reizen schrijvers, dichters, wetenschappers, muzikanten en kunstenaars af naar Nijmegen om hun licht te schijnen op het thema ‘Verboden vruchten’.  Naast Karam zijn onder meer Herman Koch, Connie Palmen en Sven Ratzke te gast.

Nijmeegs Boekenfeest

Zaterdag 25 maart – 20.00u – Concertgebouw De Vereeniging

Kijk voor meer informatie en kaarten op www.nijmeegsboekenfeest.nl

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.