Also Sprach Zarathustra live in de concertzaal

Also sprach Zarathustra, het meesterwerk van Richard Strauss met het beroemde begin, staat in april op het programma van twee symfonische orkesten. Het Gelders Orkest en Het Orkest van het Oosten bundelen hun krachten voor dit iconische werk. Naast het baanbrekende werk worden ook Bergs Zehn Frühe Lieder ten gehore gebracht. Unieke concerten van 8 t/m 16 april in Apeldoorn, Nijmegen, Utrecht, Enschede en Arnhem.

Het zit in het collectieve geheugen, het iconische begin van Also sprach Zarathustra. De open klanken, het spel tussen majeur- en mineurtonen, het aanzwellen vanuit het schijnbare niets. Hoe beeldend de opening is, blijkt wel uit de lange lijst films waarin ze te horen is, van A Space Odyssey, Catch-22 en Magnolia tot Charlie and the Chocolate Factory. Hoe Richard Strauss’ symfonische gedicht verder gaat, is echter minder bekend. Of hoe de filosofische roman met dezelfde titel – verwijzend naar de hoofdpersoon, de Perzische profeet Zarathustra – van Strauss’ tijdgenoot Nietzsche hem ertoe inspireerde. Chef-dirigent Antonello Manacorda laat deze bijzondere muziek tot leven komen in de concertzaal.

Nederlandse première

Sopraan en wereldster Lisa Larsson zingt daarna Zehn Frühe Lieder, de liederencyclus die Alban Berg zijn vrouw cadeau gaf als herinnering aan hun trouwdag. Berg orkestreerde er zelf zeven, de resterende drie zijn pas onlangs geïnstrumenteerd door de Engelse arrangeur Chris Gordon. Een unieke première dus waarvan Het Gelders Orkest de Nederlandse editie voor zijn rekening neemt. Voor meer informatie en kaarten kijkt u op www.hetgeldersorkest.nl.

Nijmegen | zaterdag 9 april, Musis Sacrum, 20.15 uur, Inleiding 19.15 uur, € 21,- | € 34,- | € 42,- | € 55,-

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.