Al bijna dertigduizend wandelaars voor honderdste Vierdaagse

In welgeteld 25 dagen hebben zich al bijna 30.000 wandelaars ingeschreven voor de 100ste Vierdaagse, die van 19 tot en met 22 juli gelopen wordt. De toeloop op de 100ste editie van het grootste meerdaagse wandelfestijn ter wereld houdt daarmee vooralsnog gelijke tred met vorige edities.

De eerste inschrijfperiode, speciaal bedoeld voor wandelaars die van 2010 tot en met 2015 de Vierdaagse vier keer met succes hebben deelgenomen, sluit vrijdag 26 februari om 24:00 uur. Vlak voor de sluiting van de eerste inschrijfperiode staan 8.640 personen ingeschreven voor de 30 km (blauw), 10.596 personen voor de 40 km (geel), 4.362 personen voor de 40 km (groen) en 1.860 personen voor de 50 km (rood).

Grote belangstelling

De belangstelling voor de 55 km (oranje)-afstand die ter gelegenheid van de 100ste Vierdaagse eenmalig is teruggebracht in het routeschema, is tot nu toe met 2.954 inschrijvingen onverwacht groot. De mogelijkheid om vier dagen 55 kilometer te wandelen gaat overigens wel ten koste van het aantal inschrijvingen voor de reguliere afstand van 50 km. “Daarvoor schreven tot nu toe 1.860 deelnemers in, ten opzichte van bijna 5.000 deelnemers vorig jaar”, aldus Mirjam Cornelissen, hoofd organisatiebureau van Stichting DE 4DAAGSE.

Jonge wandelaars

Minder wandelaars op de 50 km-afstand en meer deelnemers op het 30-km parcours is overigens een beeld dat de laatste jaren steeds terugkomt. Mirjam Cornelissen: “De oorzaak daarvoor is tweeledig. Het aantal mannelijke deelnemers dat reglementair de 50 kilometer moet lopen op basis van leeftijd wordt minder. Zij blijven wel de Vierdaagse lopen, maar kiezen voor de 30- of 40 kilometer afstand. Daarnaast zien we een groei in jonge Vierdaagse wandelaars, die reglementair ook op de 30 km afstand hun eerste stappen in de Vierdaagse zetten.” Voor de verschillende afstanden separaat gelden overigens geen deelnemerslimieten.

Inschrijven kan nog

Maandagochtend 29 februari om 08:00 uur start de tweede inschrijfperiode. In deze periode, die duurt tot en met vrijdag 1 april (24:00 uur), is inschrijving mogelijk voor iedereen. “Ook deelnemers voor wie de eerste inschrijfperiode was ingericht, kunnen dan alsnog inschrijven”, bevestigt Mirjam Cornelissen. Het inschrijfgeld is vastgesteld op € 59,-. Inschrijven kan via www.4daagse.nl.

Gewogen loting

De inschrijving sluit definitief op vrijdag 1 april, 24:00 uur. Bij overschrijding van de 50.000 inschrijvingen, wordt er geloot onder de inschrijvers die volgens het limiteringsprotocol niet verzekerd zijn van deelname. Er vindt dan een gewogen loting plaats tussen individuele inschrijvingen, waarbij het aantal eerder behaalde Vierdaagse-beloningen meeweegt. “Iemand met meer beloningen op zijn of haar naam, maakt meer kans. Als iemand in 2016 voor beloning 1 staat ingeschreven krijgt hij één kans, als iemand voor beloning 23 ingeschreven staat, krijgt hij 23 kansen”, legt Mirjam Cornelissen het systeem van de ‘gewogen loting’ uit. Een eventuele loting, die onder toezicht van de notaris uitgevoerd wordt, vindt plaats op vrijdag 8 april. Alle inschrijvers ontvangen per e-mail persoonlijk bericht over de uitslag van de loting.

Extra startbewijzen

De 1.650 startbewijzen die Stichting DE 4DAAGSE beschikbaar stelde via het voorbereidings- en trainingsprogramma Via Vierdaagse en de 750 startbewijzen die aan sponsoren beschikbaar werden gesteld, hebben al voor aanvang van de eerste inschrijfperiode hun bestemming gevonden. De startbewijzen die door de sponsoren zijn toegekend, gaan overigens niet ten koste van het limietaantal van 50.000.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.