Afval als kunst in groene container

Oud-leerling van Dominicus College uit Nijmegen laat met speciaal kunstproject zien, dat we anders naar afval kunnen kijken en afval beter kunnen scheiden.

Vorig jaar deed Janna Koopman (17) eindexamen. Als voorbereiding op het examen voerde ze een speciale opdracht uit over afval en fotografie. Volgens Janna is iedere container die aan de weg staat uniek.” Iedere kliko heeft een andere inhoud en niemand kijkt eigenlijk in deze kliko’s.” Dit was voor haar de aanleiding om zich te richten op fotografie en afval.

Veel andere afvalsoorten in groene container
Janna heeft van een groot aantal groene containers de inhoud gefotografeerd. “Het is bijzonder om te zien wat mensen weggooien en wat ik dus aantrof in de containers.” Helaas trof Janna niet alleen maar gft-afval aan in de groene container. “Het viel mij op dat er nog vaak ander afval in de groene kliko’s zit” aldus Janna. De hoeveelheid ander afval in gft-containers, zoals restafval is ook bij Dar en de regiogemeenten bekend. Dit is terug te zien in de onderzoeksresultaten van de jaarlijkse afvalmonitoring van gemeenten in de regio. De hoeveelheid restafval in gft-containers heeft Janna met dit speciale project zichtbaar gemaakt.

Anders kijken naar afval
Het viel Janna ook op dat afval eigenlijk ook heel mooi is, hierdoor is ze ander naar afval gaan kijken. Anders kijken naar afval is ook wat Dar doet en wat zij aan bewoners in de regio wil meegegeven. Om deze reden is Dar samen met regiogemeenten vorig jaar een regionale campagne gestart: Kijk! afval=grondstof. Het is belangrijk dat mensen zich ervan bewust zijn dat aval is geen afval is, maar een grondstof als het goed gescheiden wordt. Door het op de juiste manier te scheiden kan het weer hergebruikt of gerecycled worden. Dat afval speciaal is, wilde Janna met haar foto’s laten. De bewerking van foto’s heeft geleidt tot afval kunst. “Het is schitterend om te zien hoe mooi Janna de foto’s heeft bewerkt, zodat het afval eruit ziet als echte kunst” aldus Mirjam Jentjens, docent tekenen aan het Dominicus College. Janna heeft het zo gemaakt dat iedere keer als de klep wordt opgelift er een nieuwe vorm van afval kunst zichtbaar wordt. In totaal zijn er 50 beelden die in de groene container zichtbaar worden bij het openen van de deksel.

Afval kunst bekijken? Dat kan!
Janna wil graag mensen de gelegenheid geven haar afval kunst te bewonderen. Ze wil hiermee laten zien welk afval ze in de groene containers aantrof (vervuiling gft-afval) en hoe men anders naar afval kan kijken. Bewoners kunnen de afval kunst bekijken tijdens de opendag van het Dominicus College op zaterdag 7 februari 2015.

Meer informatie?
Meer informatie over de regionale campagne Kijk! afval=grondstof is te vinden op www.dar.nl/kijkafvalisgrondstof. Voor vragen over afval(inzameling) nemen bewoners contact op met het klantencontactcentrum van Dar. Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via 024-3716000 of via info@dar.nl.

Meer informatie over de opendag op het Dominicus College is te vinden op www.dominicuscollege.nl. Voor vragen over de opdracht en opendag nemen bewoners contact op met het Dominicus College via 024 377 21 64 of via postbus@dominicuscollege.nl.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.