Afscheid van Keizer Karel

Tijdens de 24uur Nijmeegse geschiedenis, op zondag 26 oktober om 15.00 uur eindigt het Nijmeegse Karel de Grotejaar in de Sint-Stevenskerk. Voor het laatst zal de historische Karel de Grote, vergezeld van zijn raadgever Alcuin, aanwezig zijn in ons midden. Nijmegen neemt afscheid van Keizer Karel met muziek uit zijn tijd en met een korte toespraak door wethouder Ben van Hees. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Ter afsluiting van het Karel de Grote Jaar verbeelden musici van Aeide Mousa en de zangers van Karolus Magnus op zondag 26 oktober in de Sint-Stevenskerk op muzikale wijze een dag uit het leven van de keizer. Zij begroeten de keizer met het ‘Urbs Neomagensis’: ‘Nijmegen, stad onder de koningskroon, voornaamste zetel van het rijk, hoogste hof der koningen….’ en zij doen hem uitgeleide met de allerbeste wensen van voorspoed en geluk.

Sinds eind maart 2014 heeft Karelstad Nijmegen het 1200e sterfjaar van Karel de Grote herdacht. Het Karel Jaar startte op een zonnige zondag in de Sint-Nicolaaskapel met een ontmoeting tussen burgemeester Bruls en de historische figuur van Karel de Grote, vergezeld van zijn raadgever Alcuin. In de daarop volgende maanden vonden tal van evenementen plaats, die voor een groot deel werden bijgewoond door de Nijmeegse Karel. Op het programma stonden o.a. tentoonstellingen, lezingen, muziekvoorstellingen en schoolbezoeken. Ook de komende weken staan zijn er nog diverse activiteiten, waaronder een lezingenserie in LUX en een maaltijd uit de tijd van Karel de Grote.

Debat De toekomst van Europa
Nadat we de keizer uitgeleide hebben gedaan, wordt het tijd om een blik op de toekomst te werpen. Karel de Grote wordt beschouwd als grondlegger van ons huidige Europa. Maar hoe staat Europa er vandaag de dag voor? En waar liggen de kansen en perspectieven? Op zondag 26 oktober om 16.00 uur is hierover in LUX een paneldebat onder leiding van Rob Jaspers. Panelleden zijn prof. dr. Peter Rietbergen (Cultuurgeschiedenis, Radboud Universiteit), prof. Carla van Baalen (Directeur centrum voor Parlementaire Geschiedenis), dr. Wim van Meurs (Geschiedenis, Radboud Universiteit), Piet Besselink (Raad van Bestuur Royal Haskoning DHV) en Freddy Heinzel (Honorair Consul voor Nederland en Duitsland).

Het afscheid van Karel de Grote en het debat over de toekomst van Europa zijn onderdeel van het Nijmeegse Karel de Grotejaar én van de 24 uur van de Nijmeegse Geschiedenis. Het complete programma van het Karel de Grote jaar is te vinden op www.kareldegrotenijmegen.nl. Het complete programma van de 24 uur van de Nijmeegse Geschiedenis is te vinden op www.maandvandegeschiedenis.nl/nijmegen.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.