Advies en subsidie: Loket Duurzaam Wonen

Komende vrijdag, op Warme Truiendag, opent het Loket Duurzaam Wonen de deuren bij de gemeente Nijmegen. Bij dit loket krijgen geïnteresseerden persoonlijk advies over maatregelen voor een energiezuiniger en duurzamer huis. De adviseur helpt met plannen voor isolatie, zonne-energie, groendaken en afkoppelen van regenwater. Tegelijk krijgt de klant er informatie over de subsidies die hiervoor bestaan en hulp bij de aanvraag.

Duurzame maatregelen in of aan een woning  zorgen voor meer wooncomfort én een lagere energierekening. Bovendien is het gunstig voor de waarde van een woning en het helpt de klimaatverandering tegen te gaan. In Nijmegen hebben veel mensen daar interesse voor. Reden voor de gemeente Nijmegen om deze maatregelen te stimuleren via advies en subsidies.

 

Subsidies

De gemeente heeft verschillende subsidieregelingen die een duurzamer klimaat stimuleren. De ‘subsidie energiebesparende maatregelen’ is er voor zowel particuliere woningeigenaren als huurders. Het bestaat uit een pakket voor energiebesparende maatregelen en zonnepanelen en een pakket voor isolatie. De gemeente vergoedt voor beide pakketten eenderde van de kosten tot maximaal € 500,-. Bij aanvraag met minimaal vijf anderen is dit maximum per pakket € 750,-.

Verder zijn er subsidies voor het maken van een groendak en het afkoppelen van regenwaterafvoer en voor electrische scooters. Om de energiebesparende maatregelen aan woningen te bekostigen heeft de gemeente Nijmegen de Duurzaamheidslening. De rente van deze lening is ongeveer drie procent lager dan de marktrente.

Het loket is open op woensdag en vrijdag. Op woensdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 kan iedereen op afspraak terecht voor een adviesgesprek. Via de digitale balie op de website kan de afspraak gemaakt worden en bellen kan ook: 14 024. Op woensdag- en vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 staat de adviseur geïnteresseerden telefonisch te woord. Hiervoor hoeft geen afspraak gemaakt te worden.

 

Warme Truiendag. 

Het idee van de Warme Truiendag is simpel: trek een warme trui aan, zet de verwarming lager en bespaar 7 procent energie per graad. Het gemeentehuis doet ook mee. De gemeente neemt zelf nog meer maatregelen om structureel  energie te besparen. Zo is het stadhuis sinds enkele weken voorzien van drievoudig isolerend glas en is er een nieuwe klimaatinstallatie geplaatst. Dit jaar worden de gevels en het dak geïsoleerd en  zonnepanelen geplaatst. Hiermee zal het f-energielabel van het gemeentehuis veranderen in een b-energielabel en bespaart de gemeente ruim € 65.000,- en 1.041 ton CO2 per jaar. De CO2 besparing staat gelijk aan het energieverbruik (gas en elektra) van 208 woningen. Na de verduurzaming van het stadhuis volgen andere gemeentelijke gebouwen.

Wethouder Jan van der Meer opent het loket Duurzaam Wonen op vrijdag 7 februari om 13.00 op de eerste verdieping van de Stadswinkel, Mariënburg 75.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.