Activiteiten Marikenweek LUX

In het Marikenjaar 2018 viert Nijmegen dat het verhaal Mariken van Nieumeghen vijf eeuwen geleden voor het eerst in druk is verschenen. op zondag 3 juni zijn er activiteiten door heel Nijmegen, ook bij LUX.

Mariken, visioen van een opera
Regisseur Sonia Herman Dolz trok op met het operagezelschap OPERA2DAY om de creatie te volgen van een opera naar eeuwenoude verhaal van Mariken van Nieumeghen. In de filmische en muzikale documentaire Mariken, Visioen van een opera vloeien beelden van de making-of op organische wijze samen met beelden van de uiteindelijke voorstelling. Die voorstelling tourneerde langs 20 theaters en kreeg van de pers kwalificaties als ‘huiveringwekkend mooi’ en ‘van een geheimzinnig tijdloosheid’.

LUX, 10.30 uur, regulier tarief

Mariken in de tuin der lusten

OPERA2DAY presenteerde in het najaar van 2015 Mariken in de tuin der lusten, een nieuwe opera gebaseerd op het verhaal van Mariken van Nieumeghen. Precies 500 jaar daarvoor verscheen in Antwerpen de eerste uitgave van dat ‘mirakelspel’. Het verhaal heeft in alle eeuwen niets aan kracht verloren en behoort onomstotelijk tot de canon van de Nederlandse cultuur. In een nieuwe opera wilde OPERA2DAY het ontroerende en intense verhaal op een nieuwe en aangrijpende manier vertellen. Daarvoor werd samengewerkt met de gerenommeerde partners het Nationale Toneel, Asko|Schönberg en Cappella Amsterdam. Componiste Calliope Tsoupaki schreef de muziek.

In deze opera volgen we de nieuwsgierige maar ook kwetsbare Mariken op een reis door een duistere wereld. Ze komt daarbij intrigerende karakters tegen, zoals een feeks van een tante, een verleidelijke duivel en een inquisitoire paus. Naar analogie met het drieluik De tuin der lusten van Jeroen Bosch (tijdgenoot van Mariken van Nieumeghen) komt ze vanuit ‘De besloten hof’ nabij Nijmegen terecht in ‘De tuin der lusten’ van het Antwerpse stadsleven, waarin ze zeven jaar lang met de duivel een uitbundig leven leidt. Uiteindelijk gaat ze op zoek naar ‘Boetedoening’ en eindigt vol berouw in het Wittevrouwenklooster in Maastricht. Daar leeft ze geketend en bidt om verlossing.

LUX, 12.30 uur, regulier tarief

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.