ABN AMRO: cijfers woningmarkt rooskleuriger dan verwacht

De meest recente cijfers met betrekking tot de woningmarkt zijn een stuk rooskleuriger dan eerder dit jaar geschetst werd. Dit blijkt uit de Woningmarktmonitor van oktober 2020, die donderdag gepresenteerd werd door Het Economisch Bureau van ABN AMRO. Het aantal woningverkopen blijft toenemen en ook stegen de verkoopprijzen.

Lage hypotheekrente als oorzaak

Volgens de economen van ABN AMRO is er een logische verklaring voor het toenemende aantal woningverkopen en de prijsstijging: de lage hypotheekrente. Sinds december 2019 is de rente op leningen met een rentevastlooptijd van 10 jaar met 60 basispunten gedaald naar 2 procent. Deze daling zorgde ervoor dat de vraag naar leningen met een lange rentevastlooptijd toenam.

Prijs omhoog gestuwd door overbieden

De huizenprijzen zijn de afgelopen tijd harder gestegen dan verwacht. De prijsstijging was zelfs dusdanig groot dat in augustus het hoogste prijsniveau van de afgelopen anderhalf jaar bereikt werd. In de betreffende maand stegen de huizenprijzen met maar liefst 8,2%.

Deze stijging wordt volgens de woningmarktmonitor vooral veroorzaakt door de krapte op de huizenmarkt. Er staan weinig huizen te koop en ze zijn vaak binnen de kortste keren verkocht. Volgens makelaarsvereniging NVM stonden woningen in het tweede kwartaal gemiddeld slechts 28 dagen te koop. Gevolg hiervan was dat overbieden eerder regel dan uitzondering was. 

Doordat er zoveel overboden werd, steeg de gemiddelde koopsom van een woning flink. In augustus van dit jaar kostte een woning volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 336.000 euro en dat is 6,4 procent hoger dan in augustus 2019.

Vooruitzichten voor 2021

“De afkoeling van de woningmarkt gaat trager dan we dachten. Hoewel het aantal woningaankopen momenteel nog stijgt, houden we er nu rekening mee dat ze dit jaar zullen stabiliseren. Eerder gingen wij nog uit van een afname van 5%”, zegt Philip Bokeloh. De stijging van de huizenprijzen zal dit jaar in de buurt liggen van 7% en volgend jaar stabiliseren, ten opzichte van de respectievelijk 6% en -2% die we in juli nog hadden voorspeld.”

Uit de Woningmarktmonitor blijkt daarnaast dat de verwachting is dat de hypotheekrente aankomend jaar stabiliseert. Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat mensen minder happig zijn om hun hypotheek over te sluiten. In het tweede kwartaal van 2020 sloot liefst 40% van de totale hypotheekproductie de hypotheek over. Omdat de verwachting is dat de hypotheekrente niet verder daalt, zijn mensen inmiddels minder enthousiast over oversluiten. Dit is onder te zien aan het aantal hypotheekaanvragen in juli en augustus, die wijzen op een matiging van de vraag  van oversluiters.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.