LUX programma voor de tweede helft van juni

Vanaf donderdag 18 juni
Filmpremière
The King’s Gardens – Alan Rickman
Frankrijk, 1864. De veelbesproken Zonnekoning Lodewijk XIV (Alan Rickman, The Butler) vraagt befaamd tuinarchitect André Le Nôtre (Matthias Schoenaerts, Far From the Madding Crowd, Suite Française) om de tuinen van zijn paleis Versailles te ontwerpen. Voor de creatie van een van de prachtige fonteinen, neemt Le Nôtre de nog onbekende hovenierster Sabine De Barra (Kate Winslet, The Reader) in dienst. Het is een grote gok of De Barra dit kan waarmaken, maar de architect vertrouwt op zijn intuïtie.

Als vrouw afkomstig van het platteland heeft De Barra een achterstand aan het hof. Ondanks de heersende etiquette vecht ze zich een weg naar boven. Daarin wordt ze gesteund door Le Nôtre, en tussen hen ontstaat een onmisbare aantrekkingskracht.
The King’s Gardens is het tweede regieproject van acteur Alan Rickman. Voor het eerst na Sense and Sensibility (1995) spelen Oscar winnares Kate Winslet en Golden Globe winnaar Alan Rickman weer samen op het witte doek, opnieuw in een romantisch kostuumdrama.

LUX Mariënburg, regulier tarief

 

Vanaf donderdag 18 juni
Filmpremière

150618 Infinitely Polar Bear
Infinitely Polar Bear – Maya Forbes
Boston, eind jaren ‘70.‘Ieder huisje heeft zijn kruisje’ is voor de meeste families wel de realiteit. Maar voor de Stuarts is het nog net een tikje gecompliceerder. Cameron Stuart (Mark Ruffalo, Foxcatcher) krijgt na zijn inzinking de diagnose manisch depressief, waardoor het voor hem bijna onmogelijk wordt om een baan te vinden. Maggie Stuart (Zoe Saldana, Avatar) werkt zo hard ze kan, maar verdient niet genoeg om de eindjes aan elkaar te knopen. En dan hebben ze nog de zorg over hun twee dochters Faith en Amelia.

Een oplossing voor hun problemen heeft nogal wat haken en ogen: Maggie kan een studiebeurs krijgen om haar universitaire graad te halen in New York. Dat betekent wel dat ze haar jonge dochters in Boston moet achterlaten en in de zorg laten van hun onstabiele vader Cameron. Gedurende de maanden die volgen probeert Cameron zijn ziekte onder controle te krijgen en doet hij er alles aan om voor zijn kinderen een goede ouder te zijn.
Regisseuse Maya Forbes baseerde haar debuutfilm grotendeels op haar eigen ervaringen als dochter van een manisch-depressieve vader.

LUX Mariënburg, regulier tarief

 

Vanaf donderdag 18 juni
Filmpremière
Ilo Ilo – Anthony Chen
Ilo Ilo vertelt het verhaal van de familie Lim en hun nieuwe au-pair Teresa. Zoals zoveel jonge Filipijnse vrouwen, is Teresa op zoek naar een beter leven in Singapore. In 1997 begint de Aziatische financiële crisis ook voelbaar te worden in Singapore. Hierdoor raakt de familie Lim in gespannen sferen, wat door de aanwezigheid van Teresa wordt verslechterd. Toch ontstaat er een unieke band tussen Teresa en de jongste zoon Jia Le, die nogal voor problemen zorgt.

Ilo Ilo is het debuut van regisseur Anthony Chen en gaat over liefde en humor, maar ook over tegenslag. De titel van de film verwijst naar de plaats op de Filipijnen waar Teresa, de au-pair van de familie, vandaan komt. De film won verschillende prijzen, onder andere op het filmfestival in Cannes (2013) en het Bombay International Filmfestival (2013), waaronder voor Beste Vrouwelijke bijrol en Beste Regisseur.

LUX Mariënburg, regulier tarief

 

Donderdag 18 juni
Debat
Duurzaamheidscafé – Wordt Nijmegen de Green Capital van Europa?
Donderdag 18 juni staat in het teken van de verkiezing van de groene hoofdstad van Europa. Op die dag wordt in Bristol de uitslag bekend gemaakt van de European Green Capital Award 2017, waar Nijmegen voor in de race is. Het tweede duurzaamheidscafé van dit jaar gaat daar ’s avonds uitgebreid op in.

Lokale politici en ondernemers zullen worden geïnterviewd over het belang van de titel Green Capital voor onze stad. Het filmpje dat gemaakt is voor de jury in Bristol zal op deze avond voor het eerst voor publiek worden vertoond. Ook zullen sporters van de duurzame estafette vertellen over hun ervaringen tijdens hun tocht naar Engeland. Ook wordt er podium geboden aan Huismerk Energie en de Nijmeegse Windcoöperatie. Dit alles wordt afgewisseld met lokale artiesten en spectaculair afgesloten op het Mariënburgplein.

Bibliotheek Mariënburgplein, voor nadere informatie kijk op de Facebookpagina van Duurzaamheidscafé of stuur een mail naar info@duurzaamheidscafenijmegen.nl

 

Donderdag 18 juni
Muziek
Eindexamens ArtEZ – Concert ArtEZ Finals
Met dit werk ronden de conservatoriumstudenten hun studie af. Ze stelden geheel naar eigen inzicht een uniek programma samen waarin zij hun visie op muziek verklanken. Met “Ulisolo“ duikt gitarist Uli Weber diep in de klankwereld van zijn instrument. Hij zoekt grenzen op, legt mogelijkheden open en blijft steeds op zoek naar de waarden van zijn muzikale wereld.
LUX Mariënburg, 20.30 uur, € 12,50 / student € 10,00

150618 ArtEZ Muziek

 

Vrijdag 19 juni
Theater
Eindpresentatie ArtEZ – Belangrijke kweekvijver
Voor deze afstudeervoorstelling bepaalden de studenten gezamenlijk het concept, de tekst en de vorm. Ze kozen de regisseur, de vormgever, dramaturg, vertaler – eigenlijk alles van A tot Z. Een spannende uitdaging, waar ze met liefde hun tanden in zetten, maar ook een afsluiting van vier jaar noeste arbeid en veel maak- en spelplezier.
LUX Mariënburg, 20.30 uur, € 12,50 / student € 10,00

Zondag 21 juni
Special
LUXclassics: An Autumn Afternoon – Yasujirô Ozu
In mei en juni organiseert filmmuseum EYE een programma met drie prachtige Japanse klassiekers van filmmaker Yasujirô Ozu, die in zijn werk gezinsproblematiek op beschouwelijke wijze belichtte. EYE tourt met zijn drie klassiekers door heel Nederland en komt nu ook naar LUX. Met op zondag 21 juni de vertoning van An Autumn Afternoon, de laatste film van de Ozu-reeks.
Ozu’s laatste film is een krachtige schets van de waarden in het Japanse familieleven. Ook hier staat een vader-dochterrelatie centraal: de vader drinkt en zwelgt in zelfmedelijden en melancholie, terwijl zijn huwbare dochter nuchter en realistisch is.
LUX Mariënburg, 12.00 uur, regulier tarief

AN AUTUMN AFTERNOON

 

Openingstijden Kassa LUX Mariënburg
Ma t/m za – 11.30 – 22.15 uur
Zondag – 09.30 – 22.15 uur
Tel. 024 3816859

Openingstijden Kassa LUX Oranjesingel
Ma t/m vr – 11.30 uur tot een kwartier na aanvang laatste voorstelling
Za & zo – 11.30 uur tot een kwartier na aanvang laatste voorstelling
Tel. 024 3816859

Openingstijden Café LUX
Zondag tot en met donderdag van 09.00 tot 01.00 uur.
Vrijdag en zaterdag van 09.00 uur tot 02.00 uur.
De keuken is dagelijks geopend van 09.00 – 12.00 (ontbijt), 09.00 – 16.00 uur (lunch) en vanaf 17.30 uur (diner)

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.