31 augustus: Dertiende Nijmeegse Torendag

Torens bepalen niet alleen het beeld van een stad, ze vertellen ook haar geschiedenis. De Nijmeegse historische torens vertellen zo het verhaal van de oudste stad van ons land.

Op de dertiende Nijmeegse Torendag – zondag 31 augustus 2014 – zal in verband met de restauratiewerkzaamheden de Stevenstoren voor de eerste keer in de historie van de Nijmeegse Torendag gesloten blijven. De andere historische stadstorens zullen weer als vanouds die dag gratis toegankelijk zijn. Ook zullen er activiteiten plaatsvinden rond die torens.

Museum de Stratemakerstoren aan de Waalkade is gratis toegankelijk van 13.00 tot 17.00 uur. Op de binnenplaats wordt om 13.00, 14.00 en 15.00 uur een show gegeven met roofvogels, aantrekkelijk voor iedereen. Middeleeuwse troubadours zorgen voor een muzikale opluistering.

De Stadhuistoren (Burchtstraat) en de middeleeuwse stadhuiskelders zijn dit jaar onder leiding van een gids weer gratis te bezichtigen.

In het Kronenburgerpark zijn de drie monumentale torens – de Jacobstoren, de Roomse Voet en de Kruittoren – zondag 31 augustus gratis te bezichtigen. Belangstellenden kunnen onder begeleiding de grot bezoeken.

In de Kruittoren kunt u kennis maken met de kunstenaar Johan van Dinteren en zijn werk.
Vanaf de Kruittoren kunnen liefhebbers tussen 13.00 en 16.00 uur onder deskundige leiding ook abseilen. Zij dienen zich daarvoor te melden bij de toreningang aan de Parkweg.

De Roomse Voet en de Jacobstoren zijn open van 13.00-16.00 uur.
Van 13.00 tot 14.00 uur wordt in de Roomse Voet een concert gegeven van o.a. Spaanse melodieën door het Lindenberg blokfluitensemble.

In de Jacobstoren wordt uitleg gegeven over de verdedigingswerken van de stad en in het bijzonder over deze toren. Bovendien worden er – voor jong en oud – verhalen verteld door Henk Rullmann. Hij vertelt om 14.15 in de Jacobstoren en om 15.15 uur in de Roomse Voet het verhaal van ‘De mislukte aanslag van de Fransen op Nijmegen in 1702, zoals beleefd door een ooggetuige’. Die ooggetuige is de Bemmelse predikant Eilbracht (naamgever van de Eilbrachtstraat). Hij had op de dag van de aanslag toevallig een preekbeurt in Nijmegen, maakte de aanslag van dichtbij mee en speelde er zelfs een rol in.

Ook de toren van de Belvedere is op de Nijmeegse Torendag voor het publiek beperkt toegankelijk. De begeleiding is in handen van gidsen van Het Gilde Nijmegen.

 

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.