3 manieren om te testen of je luchtreiniger werkt

Luchtreinigers zijn enkele van de meest effectieve apparaten die je kunt gebruiken om je binnenlucht op te schonen. Deze handige machines halen schadelijke vervuilende stoffen uit je interieur zodat je makkelijker kunt ademen. Ondanks de praktische toepassingen van luchtreinigers, kan het moeilijk zijn om iets te vertrouwen dat je zelf niet kunt zien. Als het om luchtkwaliteit gaat, zijn de vervuilende stoffen die je lucht vervuilen niet zichtbaar voor het blote oog. Evenzo kun je de kwaliteit van je lucht niet eenvoudig aanvoelen. Dus, hoe weet je echt of je luchtreiniger werkt? Gebruik hiervoor de onderstaande manieren!

Controleer de filters

Een van de meest voorkomende redenen waarom je luchtreiniger mogelijk niet werkt, is een slecht filter. Terwijl je luchtreiniger je lucht zuivert, dwingt hij lucht door een filter dat deeltjes zoals pollen, schimmels en andere deeltjes vasthoudt. Uiteindelijk zal het filter verstopt raken en moet het worden vervangen. Sommige luchtreinigers hebben een filterservice-indicator die aangeeft wanneer je filter moet worden vervangen, maar je moet dit ook handmatig controleren. De meeste van deze indicatoren zijn slechts timers, die je laten weten wanneer het aanbevolen tijdsbestek om je filter te vervangen is verstreken. In vervuilde gebieden gaat je filter echter minder lang mee en zul je ze vaker moeten vervangen. Veel luchtreinigers hebben ook meer dan één filter, dus je moet alle filters in je luchtreiniger regelmatig inspecteren.

Test de luchtstroom

Een eenvoudige manier om te testen of je luchtreiniger werkt, is door de luchtstroom uit je luchtreiniger te controleren. Luchtreinigers hebben een ventilator die lucht uit de kamer aanzuigt. Omdat de luchtreiniger schadelijke verontreinigende stoffen uit je lucht filtert, blaast de luchtreiniger schone lucht uit. Als de luchtreiniger aan staat maar geen lucht uitblaast, werkt de luchtreiniger waarschijnlijk niet goed. Je kunt ook de ventilator in de luchtreiniger gebruiken om je te informeren over de status van je luchtreiniger. De ventilator zou idealiter niet hard moeten werken om lucht naar binnen te trekken en uit te blazen. Als de ventilator erg luid is, moet het filter mogelijk worden vervangen of is er mogelijk een ander onderliggend probleem met je luchtreiniger.

Gebruik een luchtkwaliteitsmonitor

Een van de meest effectieve manieren om de prestaties van je luchtreiniger te controleren, ongeacht het type, is het gebruik van een luchtkwaliteitsmonitor. De test is eenvoudig: zorg eerst voor een luchtkwaliteitsmeting met behulp van CO2 meters met de luchtreiniger uit en zet vervolgens je luchtreiniger aan. Met alle ramen en deuren gesloten, kan elke verbetering van de luchtkwaliteit worden toegeschreven aan je luchtreiniger. Vervolgens kun je de luchtkwaliteitsmonitor ofwel in de buurt van de ventilatieopening van de luchtreiniger plaatsen, ofwel op de plek waar je gewoonlijk in de kamer rondhangt. Afhankelijk van de grootte en vorm van de kamer moet je luchtreiniger de luchtkwaliteit binnen 30 minuten tot een paar uur weer op een gezond niveau brengen. Als je luchtreiniger een aanzienlijke tijd aan staat en er weinig tot geen verandering in de luchtkwaliteit is, weet je dat de luchtreiniger niet werkt.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.