Eigentijdse bewerking van toneelklassieker Caligula

Regisseur (en voormalig Nijmeegs student) Thibaud Delpeut regisseert zijn eigen bewerking van de legendarische toneelklassieker Caligula van Albert Camus. Het gaat over een jonge keizer die steeds waanzinniger wordt, maar is hij werkelijk gek?

Thibaud Delpeut
Thibaud Delpeut zette de laatste jaren een reeks succesvolle voorstellingen op de planken. De Volkskrant noemde hem “een van de interessantste jonge regisseurs van het moment”. Thibaud Delpeut studeerde klinische psychologie in Nijmegen. Voor het Studententoneelgezelschap regisseerde hij zijn eerste theaterstukken en raakte gegrepen door het vak. Na het afronden van zijn studie besloot hij toelating te doen bij de regieopleiding in Amsterdam, waar hij in 2006 afstudeerde. Sinds september 2013 is Delpeut als artistiek directeur verbonden aan De Utrechtse Spelen.

Caligula
Als zijn zus en geliefde Drusilla sterft, ontsteekt er een storm in het hoofd van de jonge keizer Caligula. Getergd door gevoelens van rouw en een vurig verlangen naar het leven, onderwerpt hij zijn onderdanen aan een gruwelijk experiment: leven in het licht van de dood. Voor zijn volgelingen wordt Caligula steeds waanzinniger. Maar is hij echt gek of juist een angstaanjagend eerlijk heerser, die weigert te huichelen? Caligula van de schrijver en filosoof Albert Camus is geen historisch correcte weergave van het leven van de keizer. Delpeut ziet in het verhaal een verhandeling over de vrije wil en de betekenisloosheid van het bestaan. In feite gebruikt Camus Caligula als experiment. Wat gebeurt er als je geen leugens van anderen meer accepteert?

De Coproducers
De Coproducers is een nieuw initiatief waarin zeven theaters in Nederland extra verantwoordelijkheid nemen om bijzonder aanbod mogelijk te maken en aan een groot en breed publiek te tonen. De Rotterdamse Schouwburg, Theater Frascati, Theater aan het Spui, De Verkadefabriek, de Toneelschuur, het Grand Theatre Groningen en Theater Kikker gaan gezamenlijk voorstellingen coproduceren. Onder de noemer de Coproducers willen de kwaliteitstheaters zo een impuls geven aan de ontwikkeling van vernieuwend dans- en theateraanbod.
Op woensdag 14 mei staat Thibaud Delpeut met Caligula om 20.30 uur in LUX. Voor meer informatie en kaarten: www.lux-nijmegen.nl/podium

regie en bewerking: Thibaud Delpeut   Spel: Vincent van der Valk, Wendell Jaspers, Bram Gerrits, Ward Kerremans en Martijn Nieuwerf

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.