23 aanhoudingen jaarwisseling, agente licht gewond

Gelderland – Zuid – Tijdens de jaarwisseling in district Gelderland-Zuid deden zich op meerdere plaatsen incidenten voor. De politie moest enkele keren ingrijpen toen groepen mensen zich verzamelden en politiemensen belaagden en bekogelden met flessen en vuurwerk, of andere hulpverleners belemmerden in hun werk.

In Waardenburg kwam het tot daadwerkelijke ME inzet. De politie hield deze nacht in totaal 23 personen aan voor diverse strafbare feiten, zoals brandstichting en afsteken van zwaar vuurwerk.

In Beuningen op de Leigraaf greep de politie twee keer in. Aanleiding was een groep van circa 50 jongeren die op straat materialen in brand stak en met flessen en vuurwerk gooide naar politie en andere hulpverleners. Ook in Tiel was er tweemaal politieoptreden. Omstanders belaagden politie en brandweer op de Priolaan en even later op de Koenraad van Pruisenstraat.

In Waardenburg kwam het tot ME inzet nadat zich rond 02.00 uur een groep van zo’n 80 personen verzameld had die de politie met flessen en vuurwerk bekogelde. Ook was er sprake van enkele autobranden als gevolg van brandstichting en werden autobanden in brand gezet. De brandweer kon daar niet veilig gaan blussen zonder politie-inzet. Na het optreden door de ME keerde de rust terug. Vijf personen zijn aangehouden, waarvan vier op verdenking van brandstichting en één voor openlijke geweldpleging.

Eerder op de avond was er in Zaltbommel al een aanhouding voor brandstichting en in Bruchemvonden twee aanhoudingen plaats vanwege afsteken van illegaal vuurwerk.

Rond 01.35 uur kwamen in Nieuwaal twee agenten met de schrik vrij toen al rijdend onder hun dienstvoertuig zwaar vuurwerk ontplofte. Eén agent bleef (ogenschijnlijk) ongedeerd, de ander raakte lichtgewond (nekletsel). Beiden zijn voor verdere controle naar een ziekenhuis gebracht. Hun voertuig raakte zwaar beschadigd. De recherche stelt onderzoek in naar de toedracht. Ook wordt forensisch onderzoek gedaan, onder andere naar het soort explosief.

In Nijmegen verrichtte de politie vier aanhoudingen: voor openbare dronkenschap, nog openstaande vonnissen, mishandeling en een vechtpartij. Rond 22.45 uur was er een autobrand op de Pluvierstraat, vermoedelijk door brandstichting.

Aan het begin van de avond maakte een voorbijganger in Maurik melding van een dode gans op een parkeerplaats aan de Rijnbandijk, ten gevolge van mishandeling met vuurwerk. Even later werd een tweede overleden gans aangetroffen. De dierenpolitie neemt de zaak in behandeling. Getuigen wordt gevraagd contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.