Eerste steen voor renovatie Nijmeegse concertgebouw

Op het terrein van De Vereeniging wordt sinds juni 2018 hard gewerkt aan de verbouwing en renovatie van het monumentale Nijmeegse concertgebouw. Na de sloop kan nu de wederopbouw beginnen van een backstage. Vrijdag 28 september gaf wethouder van Cultuur Noël Vergunst het officiële startschot van de opbouw met het leggen van ‘de eerste steen’.

De Nijmeegse musicus Dirk Luijmes speelde ter plekke een harmoniumsolo van Gillius van Bergeijk. De wederopbouw van de backstage is onderdeel van een groot masterplan. In 2014 en 2015 zijn de grote zaal en de technische installaties onder handen genomen. Nu zijn de zeer gedateerde (te kleine) ruimtes voor dirigenten, solisten, orkesten en koren gesloopt en krijgen een modern jasje. Ook worden enkele overige zalen gerenoveerd. Architect Job Roos tekende voor het ontwerp en bouwbedrijf Van Wijnen en het Nijmeegse Van Tienen voeren de renovatie uit.

De kosten voor de verbouwing worden gefinancierd door de Provincie, Gemeente Nijmegen (eigenaar
van het pand) en stichting Volksbelang.

Backstage en overige kleine zalen
Backstage wordt helemaal vernieuwd met een inpandige laad- en losruimte voor vrachtwagens zodat de geluidsoverlast voor de buurtbewoners wordt geminimaliseerd. Aan de achterzijde ontstaat een glazen artiestenfoyer op de eerste verdieping waardoor het uitzicht voor omwonenden verbetert. Ook zal de renovatie voor de bezoeker verschil maken. Aan de voorzijde worden onder andere de entree (bij de kassa), trappentoren, zijfoyers en de zalen gerenoveerd en veelal in oude luister hersteld. Om ook vanuit de stad goed zicht op het monumentale pand te hebben, zal een speciaal ontworpen lichtplan de gevels voortaan aanlichten.

De Vereeniging brengt (opnieuw) samen
Na voltooiing van de renovatie is Concertgebouw De Vereeniging klaar voor de toekomst. Hét podium van de stad. Dé concertlocatie voor artiesten en musici van allerlei pluimage: van de internationale wereldtop op het gebied van klassieke muziek en wereldvermaarde popbands tot enthousiaste amateurmusici en lokale bandjes. Ook is het Nijmeegse concertgebouw uitstekend geoutilleerd voor symposia, congressen en grootschalige festijnen zoals de Vierdaagsefeesten en de Zevenheuvelenloop.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.