13 & 14 september OPEN MONUMENTENDAG

In het weekend van 13 & 14 september is het weer Open Monumentendag. Het landelijk thema is dit jaar is Op Reis. Daarnaast heeft Nijmegen een extra programma vanwege 70 jaar herdenking Market Garden. Nijmegen biedt dit jaar 54 gratis geopende monumenten. Ook zijn er heel veel activiteiten voor volwassenen en kinderen en diverse begeleide rondwandelingen. Meer informatie is te vinden in het programmaboekje, te downloaden via de website www.nijmegen.nl/openmonumentendag of op te halen bij o.a. het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel. Tijdens de Open Monumentendag is een informatiepunt ingericht in de Stevenskerk. Alle activiteiten en rondleidingen zijn gratis. Voor sommige geldt wel een beperking in het aantal deelnemers.

 

Bijzondere openstellingen en activiteiten 2014

OP REIS

 • Opoe Sientje

Typische ijzeren sleepklipper uit 1885. Tegenwoordig B&B en museum. Expositie over leven binnenvaartschipper.

 • Buitenplaats Oosterhout

De buitenplaats bestaat uit een landhuis, twee historische boerderijcomplexen, een koetshuis, een jachtopzienerswoning en omliggende bossen en landerijen. De buitenplaats is alleen toegankelijk tijdens rondleidingen. Kaarten vooraf te reserveren via Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

 • Commanderie van St. Jan, zeven culinaire bedrijven bieden heerlijke activiteiten aan

Op vrijdagavond historisch diner door Plaats1 en historische kookatelier eet!verleden. Zaterdag en zondag rondleidingen en proeverijen.

 • Stadsschouwburg

Aangewezen als rijksmonument. Rondleidingen en diverse activiteiten.

 • Engels- en Nederlandstalige stadswandeling

Op zaterdag en zondag stadswandeling door het centrum.

 • Avondwandeling aan de hand van literaire fragmenten en gedichten

Zaterdagavond met Henk Rullmann, kriskras door het stadscentrum.

 • Rondleiding in en om centraal station

Kijk eens met andere ogen naar het Nijmeegse station. Laat u verrassen door de bewogen geschiedenis van dit bijzondere gebouw. Hylke Roodenburg neemt u mee langs mooie ornamenten waaraan u anders voorbijloopt. Zie wat de spoorwegen de afgelopen 150 jaar voor Nijmegen hebben betekend.

Ook dit jaar geopend: Neboklooster, begraafplaats Dorpsstraat, Joodse begraafplaats, Huize Heyendaal,

MARKET GARDEN

 • Van ’t Lindenhoutmuseum

Expositie ‘Kinderen en Bevrijders! Market Garden door kinderogen. Een speciaal programma mmv Nijmeegse historici Henk Termeer en Jan Brauer en Scouting Beuningen. Jongerenactiviteiten in relatie met het thema in en onder de kelder

 • Oorlogsverhalen

Luister naar verhalen van ooggetuigen over de gebeurtenissen in en om monumentale panden: stadhuis, Old Cave en voormalig hotel De Bonte Os (tegenwoordig restaurant Pinoccio).

 • Fietstocht Battlefieldtour

Fiets (op eigen fiets) met Gilde Nijmegen in 1,5 uur mee langs plaatsen waar tijdens operatie Market Garden hevig is gevochten.

 • Wandelingen

Bombardementswandeling in centrum en wandeling in Nijmegen Noord vanaf de spoorbrug tot de Veerdam.

 

Voorafgaand aan de Open Monumentendag zijn er op 9 en 11 september lezingen in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en zijn er exposities in de etalages van Marikenstraat 50 en Marikenstraat 61.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.