Wereldprimeur op gebied van pacemakers voor CWZ Cardiologie

Als eerste ter wereld implanteerde CWZ Cardiologie een nieuw type pacemaker. Deze pacemaker (Astra XT MRI Surescan pacemaker van Medtronic) is een doorbraak op het gebied van hoogwaardige technologie en innovatieve software en is veiliger voor patiënten. Bovendien is de levensduur van de pacemaker anderhalf tot twee keer zo lang als van andere pacemakers. Ook  kunnen mensen met deze pacemakers in meer MRI-scanners.

Een pacemaker is een instrument dat een te traag hartritme behandelt. Mensen bij wie het hart te traag klopt, hebben vaak klachten van vermoeidheid, duizeligheid of flauwvallen. CWZ cardiologie implanteert jaarlijks 240 pacemakers. De eerste nieuwe pacemaker is geïmplanteerd door hartritmespecialist Jan Elders en cardioloog Hisham Al Hashimi.

Lange levensduur

Volgens Jan Elders is de lange levensduur van de pacemaker een groot voordeel voor de patiënt. “Afhankelijk van het model gaat de Astra XT MRI Surescan pacemaker tussen de 15 en bijna 18 jaar mee. Voor een gemiddelde pacemaker is dat 8 tot 11 jaar. Deze pacemaker gaat veel efficiënter om met de energie van de batterij. Daardoor hoeven patiënten minder vaak een verwisseling te krijgen voor een pacemakerbatterij die leeg dreigt te raken. Zo lopen ze minder kans op complicaties door bijvoorbeeld infecties.”

Algoritme

De nieuwe pacemaker stimuleert de rechter hartkamer zo min mogelijk tijdens de werking van het apparaat. Een speciaal algoritme voorkomt dit. “Onnodig stimuleren van de rechter hartkamer kan schadelijk zijn en uiteindelijk hartfalen veroorzaken. Door zo minimaal mogelijk te stimuleren wordt dit voorkomen”, aldus Jan Elders.

MRI-onderzoeken

Met deze nieuwe pacemaker kunnen patiënten een MRI-onderzoek ondergaan. “Op zich is dat niet meer zo uitzonderlijk”, zegt cardioloog Hisham Al Hashimi. “Maar deze pacemaker is ook bestand tegen de krachten die vrijkomen bij een zwaardere 3 Tesla MRI. De zwaardere MRI wordt steeds vaker gebruikt omdat de beeldvorming beter is.”

Waar pacemakers normaal gesproken alleen een te traag hartritme behandelen, geeft de Astra XT MRI pacemaker ook nog therapie af als er bij de pacemakerpatiënt boezemritmestoornissen optreden. Vaak kenmerkt dit zich juist door een te snel hartritme. “Met deze extra functie van de pacemaker hebben patiënten minder kans op boezemfibrilleren. Boezemfibrilleren kan gevaarlijk zin door de vorming van bloedpropjes”, zegt  hartritmespecialist Jan Elders.

CWZ implementeerde afgelopen dinsdag de eerste twee Astra XT MRI pacemakers. De ingrepen verliepen zonder problemen. De patiënt is vereerd dat zij de eerste persoon is met deze nieuwe pacemaker. De heren Elders en Al Hashimi zijn tevreden over het resultaat.

 

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.