Nijmegen gaat data verzamelen over de luchtkwaliteit aan de Waalkade. Een netwerk van acht sensoren meten fijnstof en geluid van de afgemeerde schepen. Hiermee wil de gemeente Nijmegen een goed beeld krijgen van het effect van het gebruik van de elektriciteitsvoorziening voor schepen op de Waalkade (walstroominstallatie).
Het is voor het eerst in Nederland dat hier onderzoek naar wordt gedaan. Tegelijkertijd wil de gemeente Nijmegen ook de luchtkwaliteit verbeteren. Daarom wordt er als experiment een fijnstofafvanger geplaatst.
Scheepvaart
Per jaar meren zo’n 1500 schepen af aan de Waalkade. Daarvan zijn er 600 cruiseschepen. Deze cruiseschepen gebruiken veel elektriciteit als ze zijn afgemeerd. Soms wordt het eigen aggregaat gebruikt, maar meestal maakt het schip gebruik van de walstroomvoorziening. Het meetnet moet de gemeente inzicht gaan geven welk effect het gebruik van walstroom heeft op de omgeving. Uiteindelijk moeten alle verzamelde gegevens meer inzicht geven en daarmee de gemeente helpen om de omgevingskwaliteit van de Waalkade te verbeteren.
Fijnstofvanger
Volgens de leverancier creëert de fijnstofvanger Pamares een ‘bel’ van schone lucht rondom het systeem met een diameter van 12 meter in deze buitenluchtsituatie, ongeacht de soort en mate van vervuiling. Het verbruikt slechts 18 Watt. Het is voor het eerst dat dit systeem wordt toegepast in een open omgeving met veel scheepvaart. Exact ditzelfde systeem is effectief gebleken in afgesloten ruimtes (stallen). Daar worden momenteel percentages fijnstofafvangst van 50 tot 85 % behaald.
Congres Ports and the City
Nijmegen Green Capital en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat organiseren samen op 12 en 13 april het internationaal congres Ports and the City. Dit congres is de aanleiding voor het installeren van het meetnet.
Het meetnet blijft tot het eind van het jaar actief. De gegevens worden doorlopend ververst en zijn openbaar toegankelijk via de site nijmegen.nl/meetnetwaalkade. Vanwege analyse van meetresultaten zijn de eerste conclusies pas na enkele maanden te trekken.
European Green Capital award
Nijmegen is in 2018 meest duurzame stad van Europa en draagt de titel “European Green Capital”. Samen met partners worden (inter)nationale en lokale evenementen georganiseerd en worden grote en kleine verhalen over klimaat, energie, leefbaarheid, slimme mobiliteit en circulaire economie zichtbaar. Green Capital is voor professionals uit eigen land en uit het buitenland, voor geïnteresseerde toeristen en bezoekers van de stad, maar zeker ook voor eigen inwoners en vooral voor jonge generaties.