Landelijke cijfers over de status van (digitale) geletterdheid bij jongeren zijn zorgwekkend. Belangrijke partijen in Nijmegen starten onderzoek om Nijmeegse jongeren gericht te kunnen ondersteunen.
67 procent van de vmbo’ers heeft leesvrees, 17,9 procent van de 15-jarige leerlingen is laaggeletterd en digitale vaardigheden komen in het onderwijs nog weinig doelgericht en structureel aan de orde. Om dit in Nijmegen te verbeteren zijn de Bibliotheek Gelderland Zuid, de Gemeente Nijmegen, HAN Instituut voor Leraar en School, iXperium/Centre for Expertise Leren met ict, ROC Nijmegen en tien scholen voor het Voortgezet Onderwijs de Nijmeegse Beweging (Digitale) Geletterdheid – NB(D)G -gestart.
Nijmeegse Beweging (Digitale) Geletterdheid
De partijen van deze Nijmeegse Beweging willen investeren in de bevordering van (digitale) geletterdheid om achterstanden in de school- of werk carrière te voorkomen. In een samenleving die steeds verder digitaliseert blijkt dat jongeren gerichte ondersteuning nodig hebben om de digitale wereld te begrijpen en ermee te kunnen werken. Ook goed en kritisch kunnen lezen is daarin heel belangrijk. Bert Hogemans, directeur van de Bibliotheek Gelderland Zuid: “In deze unieke Nijmeegse Beweging hebben we nu meteen de juiste partijen bij elkaar, met de slagkracht om jongeren gericht verder te helpen.”
Het iXperium inventariseert de huidige aanpak en ambities van het onderwijs in Nijmegen op het gebied van onder meer laaggeletterdheid, leesbevordering en digitale geletterdheid. Marijke Kral, lector van het iXperium: “Tegelijkertijd onderzoeken we welke partijen een bijdrage kunnen leveren bij de ontwikkeling van jongeren op dit gebied. Zo krijgen we inzicht wat scholen nodig hebben en welke partijen daarbij zouden kunnen helpen.” Het onderzoek loopt tot en met juli 2018. De uitkomsten van dit onderzoek helpen de NB(D)G om met alle betrokken partijen (digitale) geletterdheid onder jongeren te vergroten.