Nijmegen

De stad Nijmegen is één van de oudste steden van Nederland. De ligging van de studentenstad is prachtig. De stad ligt namelijk tegen de glooiing van een heuvelrug. Het is jammer dat de nieuwbouw zo in het oog springt en dat er slechts een paar oude panden terug zijn te vinden. De stad heeft een rijke geschiedenis, maar helaas is er in de Tweede Wereldoorlog en in de nasleep daarvan veel verloren gegaan. Desondanks heeft de stad tegenwoordig heel veel te bieden en zijn er nog steeds geweldige stukjes geschiedenis terug te vinden. 

De Romeinen 

De stad is ooit onderdeel geweest van het Romeinse Rijk. Mede door de gunstige ligging werd Nijmegen een belangrijke plek voor het Romeinse leger. Ongeveer 100 jaar na Christus hebben de Romeinen de stad neergezet genaamd: ‘Ulpia Noviomagus Batavorum’. Tijdens het Romeinse bewind is een enorm fort gebouwd. De restanten hiervan kan je terug zien op de huidige Waal. Maar wist je dat er al 14.000 jaar eerder ook mensen in Nijmegen woonden? Door vondsten zoals messen, bekers en pijlpunten weet men dat er destijds al mensen in Nijmegen woonden. 

De Franken 

Nabij 400 maakten de Romeinen plaats voor de Franken. In de historie wordt Nijmegen ook wel Keizerstad genoemd. Deze bijnaam heeft de stad te danken aan Karel de Grote (742-814). Hij was koning van de Franken en vertoefde geregeld op het Valkhof in Nijmegen. Hij had op meerdere plekken paleizen waar hij zich bezighield met regeringszaken. Het Valkhof was zijn paleis voor de Lage Landen. Het is het beroemdste stukje in Nijmegen. 

Naast Karel de Grote waren latere keizers eveneens te vinden in het Valkhof. Zo maakte keizer Frederik Barbarossa er in 1155 een burcht van. De burcht werd in 1796 gesloopt. Dat leidde tot opstand van de Nijmeegse burgers en zij hebben er voor gezorgd dat de Valkhofkapel en de Barbarossa-ruïne niet verloren zijn gegaan. 

De naam Nijmegen

Hoe is de naam Nijmegen eigenlijk ontstaan? In de periode van Karel de Grote werd de stad ‘Numaga’ genoemd. Dit werd een tijdje later veranderd in Nieumeghen, wat Nieuw-Megen betekent. Weer een poosje later werd die naam veranderd in Nymegen. In de Nederlandse spelling zoals we die nu kennen werd dat uiteindelijk veranderd in Nijmegen. In het Duits wordt de stad Nimwegen genoemd en de mensen in Nijmegen zelf noemen hun stad ook wel Nimwèèg.

Veertiende eeuw

In de veertiende eeuw kreeg het stadscentrum haar definitieve vorm. Het vleeshuis, het stadshuis en de waag verhuisden van de Waaloever naar de bovenstad. Nijmegen werd in die tijd de belangrijkste stad van Gelre. Vanwege meer bevolking kreeg de stad een ommuring. Hiervan kan je nog resten zien in onder andere het Kronenburgerpark

Nijmegen vestingstad 

In 1568 werd het onrustig vanwege de Nederlandse Opstand tegen het Spaanse gezag. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was de stad soms in handen van de opstandelingen en daarna weer in die van de Spanjaarden. In 1591 zorgde prins Maurits ervoor dat de stad bij de opstandelingen terechtkwam. In de eeuwen daarna waren het de calvinisten die de boventoon voerden. In de zestiende eeuw kwam er een tweede stadsmuur. De vestigingswerken werden constant aangepast vanwege nieuwe aanvalstechnieken. Toch slaagde in 1794 het Franse revolutieleger erin om Nijmegen te veroveren. 

Machtswisselingen

In de achttiende eeuw werd er regelmatig van macht gewisseld. Het was een politiek onrustige tijd. Het verzet tegen regentenfamilies nam toe. Door de constante wisselingen van de macht stagneerde de economische groei in Nijmegen. 

Tweede Wereldoorlog

Nijmegen heeft het helaas zwaar te verduren gehad in de Tweede Wereldoorlog. In 1944 bombardeerden de Amerikanen ‘per ongeluk’ Nijmegen. Hierdoor is de binnenstad grotendeels verwoest. Het eigenlijke doel was de Duitse stad Kleve. Daarnaast heeft Nijmegen zeven maanden lang als frontstad gefungeerd in de operatie Market Garden. Die operatie leidde tot de bevrijding van een groot deel van Zuid-Nederland. 

Het bombardement en de nasleep van de oorlog hebben de stad geen goed gedaan. Wanneer je bijvoorbeeld op de Grote Markt bent zie je dat er verschillen zitten in de gebouwen. Echter tegenwoordig zijn er nog steeds panden te vinden die meteen opvallen. Dat zijn bijvoorbeeld de Stevenskerk, het Brouwershuis en de ruïne van kasteel de Valkhofburcht met de kapel. 

Nijmeegse Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse is een wandelevenement wat als sinds 1909 elk jaar wordt gehouden. De tocht start op de derde dinsdag van juli. Het is de allergrootste meerdaagse wandeltocht ter wereld. In het Engels staat de tocht bekend als The Walk of the World. Bij elke editie doen mensen uit ongeveer tachtig landen mee, waaronder militairen. 

Winkelen in Nijmegen

Heb je zin om te shoppen? Dan ben je aan het goede adres in Nijmegen. Ga eens winkelen in de alleroudste winkelstraat van Nederland. Deze straat is genaamd de Lange Hezelstraat en daarin vind je hele mooie historische panden en bijzondere winkeltjes. Verder kan je terecht in de Marikenstraat. Op de bovenverdieping zijn speciale winkeltjes gevestigd en op de benedenverdieping vind je de bekendere ketens. Wanneer je moe bent van het winkelen kan je neerploffen op een van de vele gezellige terrasjes.

Volop natuur in en nabij Nijmegen 

In Nijmegen is volop groen te vinden. Het is zelfs een van de meest groene steden van Nederland. In de stad zijn meerdere parken te vinden. Het Goffertpark is beroemd vanwege de popconcerten en festivals die daar worden gehouden. Een ander park wat iedereen kent is het Kronenburgerpark. Er bestaat zelfs een liedje over. 

Verder moet je zeker het Valkhofpark bezoeken, want van daaruit heb je een mooi uitzicht over de Waal. In het Park Brakkenstein kan je heerlijk zitten in de theetuin en een bezoek brengen aan een botanische tuin. 

Naast al die parken is er nog veel meer natuur nabij de stad te vinden. Voorbeelden hiervan zijn onder andere de Ooijpolder en het Groesbeekse bos. Ten zuiden van Nijmegen licht het terrein Heumensoord. Een natuurgebied met naald- en loofbossen waar je volop kan wandelen. Eveneens ten zuiden ligt de Mookerheide.  Daar kan je genieten van uitgestrekte heide velden en mooie bossen. De ideale plek om tot rust te komen.