De publieksopgraving Nijmegen graaft! heeft een schat aan Romeins materiaal opgeleverd. Met hulp van zo’n 1.400 leerlingen en 600 individuele bezoekers zijn de afgelopen vijf weken veel archeologische resten aangetroffen in de opgravingsput nabij het Honigcomplex. De vondsten vormen het bewijs dat hier tweeduizend jaar geleden een openbaar gebouw moet hebben gestaan.
Kort na aanvang van het project legden de gravers al een grote muur bloot, waarna bijna elke dag nieuwe vondsten werden gedaan. Deelnemers groeven onder meer sieraden, munten, vaatwerk, glazen voorwerpen, frescofragmenten en heel veel bouwmateriaal op. Bijzonder is ook de vondst van een kleine dobbelsteen, gemaakt van been. De gevonden resten worden nu verder onderzocht door archeologen van de Gemeente Nijmegen.
Hoewel het nu nog te vroeg is om te zeggen dat er een ‘nieuwe’ tempel is gevonden, versterken de voorlopige resultaten van Nijmegen graaft! vermoedens over de aanwezigheid van een Romeins heiligdom wel. Volgens archeoloog Harry van Enckevort van de Gemeente Nijmegen stond er aan de huidige Waalbandijk in elk geval een groot, openbaar complex. Over de precieze aard daarvan, kan hij nog geen uitsluitsel geven.
Nijmegen graaft! loopt nog tot en met zondag 18 mei. Er zijn geen kaarten meer beschikbaar voor de opgravingsput, maar belangstellenden kunnen wel deelnemen aan andere activiteiten op het terrein. Op de laatste dag houdt Van Enckevort een lezing over de Romeinse geschiedenis van Nijmegen-West en zal hij de voorlopige conclusies van het project presenteren. Bijwonen van de lezing is gratis en kan zonder aanmelding. De lezing start om 16.00 uur.