De ambitie van Gelderland met de Liberation Route was het herdenkingstoerisme in Gelderland te stimuleren en op de kaart te zetten. Nu is het tijd voor de volgende stap: verbinden en positioneren als ‘het Normandië van het Noorden’. Net als Normandië heeft Gelderland immers een groot aantal betekenisvolle plekken waar historische gebeurtenissen uit WOII hebben plaatsgevonden.
Gelderland trekt met dit erfgoed internationale bezoekers, en ziet dit aantal graag toenemen. Om de kansen uit internationaal bezoek te verzilveren maar ook om deze geschiedenis en de herdenkingen in de toekomst levend te houden (ook bij jongere generaties!) is samenwerking en gezamenlijke profilering nodig.
Een aantal voorbeelden die hierin passen:
- Arnhem: verhaal van Slag om Arnhem met als hét icoon de John Frost Brug.
- Twee toonaangevende musea (in Oosterbeek en Groesbeek) en vele kleinere.
- De Brug bij Nijmegen, waar ‘de oversteek’ plaatsvond.
- Historische locaties als Hotel de Wereld (ondertekening capitulatie), Diogenes Bunker (commandocentrum voor de Duitse verdediging van het luchtruim tussen de Noordzee en Berlijn),
- Fliegerhorst Deelen (het grootste Duitse vliegveld in bezet gebied), Sionshof en de voormalige hotels Hartenstein en Schoonoord.
- Het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek in Arnhem.
- Arnhem Oosterbeek War Cemetery, Groesbeek Canadian War Cemetery, Jonkerbos War Cemetery, Ereveld Loenen en het Massagraf in Huissen.
- Bijzondere monumenten ter herdenking van lokaal en regionaal zeer ingrijpende gebeurtenissen in onder andere Putten, Varsseveld, Nijmegen en Oosterbeek en op de Woeste Hoeve.
- 67 Gelderse luisterplekken die belangrijke historische locaties in het landschap markeren en bijbehorende verhalen ontsluiten.
Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN) en Gelders Erfgoed hebben in samenwerking met de Liberation Route Europe het initiatief genomen om het projectplan: “Gelderland: Normandië van het Noorden” aan te bieden aan de provincie Gelderland.