In de zomer van 2017 opent LUX in het kassagebouw aan het Mariënburgplein de deuren voor een centrum voor filmeducatie en talentontwikkeling. In het gebouw worden drie ruimtes ontwikkeld met als voornaamste doel filmeducatie en programma’s voor talentontwikkeling, cursussen, labs, lezingen, debatten en speciale evenementen te realiseren.
Ook wordt de samenwerking met scholen uitgebreid op het gebied van film- en mediaeducatie, film maken en leren debatteren. De keuze voor LUX om in het eigen gebouw filmeducatie aan te bieden past in de langetermijnstrategie van LUX om jongeren en volwassenen nog meer te inspireren met film en te leren over de werking van beeld.
Naast de herontwikkeling van het kassagebouw is LUX zich samen met de Radboud Universiteit aan het oriënteren op een permanente filminvulling in het nieuwe cultuurcentrum dat in 2018 op de Radboud campus zal openen.
Ook wordt onderzocht of in de Mariënburgkapel een pop-up filmzaal kan komen voor filmhistorie in en uit Nijmegen en speciale programmering rondom festivals en andere bijzondere activiteiten in de stad. Mede als gevolg van alle nieuwe ontwikkelingen zal LUX de locatie Oranjesingel per 1 januari 2017 verlaten.
Uit publieksonderzoek is gebleken dat de Oranjesingel als filmlocatie minder logisch wordt gevonden. Ook bleek het voor LUX moeilijk tot een positief financieel resultaat te komen, doordat de huisvestingslasten met een culturele exploitatie moeilijk zijn te dragen.