Lezing: Joodse vluchtelingen in Nijmegen na de Kristallnacht

Ook Nijmegen helpt veel Joden die na 1933 voor de nazi’s naar Nederland vluchten. Een grote stroom vluchtelingen komt direct na de Kristallnacht, 9 november 1938, over de grens.

Kristall verwijst naar het gebroken glas bij dit brute geweld tegen Joodse burgers en hun bezittingen over heel Duitsland. Dat geweld was er ook in Kleef – Goch – Emmerich, net over de grens bij Nijmegen. Wat merken de Nijmegenaren van de Kristallnacht? Hoe reageert de stad op de vluchtelingen? De Nijmeegse historicus Jan Brauer schetst de spanning in de grensstreek en de opvang van de vluchtelingen. Hij publiceert regelmatig over de Tweede Wereldoorlog en over de Nijmeegse geschiedenis.

Expositie – De oorlog door kinderogen. Westerbork – Neerbosch

De lezing sluit aan bij de nieuwe expositie De oorlog door kinderogen. Westerbork – Neerbosch in het Van ’t Lindenhoutmuseum. Deze expositie laat twee uitersten zien. In Kamp Westerbork op de Drentse hei zitten Joodse wezen opgesloten met een onzekere, zwarte toekomst. In het al bevrijde Nijmegen kijken de vijfhonderd kinderen van Neerbosch verwonderd naar de honderden Engelse bevrijders op hun terrein met al hun wapentuig, sigaretten en chocolade. Wat beleven deze kinderen, wat gaat er in hen om?

Meer informatie, zie: vantlindenhoutmuseum.nl en Facebook

Datum: Zondag 6 november – 15:00 uur, entree: € 5,-
Locatie: Van ’t Lindenhoutmuseum, Kinderdorp Neerbosch,Scherpenkampweg 58, 6545 AL Nijmegen

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.