In de wijk Olden Tempel in Beuningen is onlangs de honderdste overeenkomst voor een regenwaterafkoppeling bij een particuliere woning afgesloten. Dankzij een regenwaterafvoergootje wordt schoon regenwater apart van het afvalwater afgevoerd en hoeft dit water niet naar de zuivering. Wethouder Piet de Klein en afkoppeladviseur Geert van de Rijdt van het bedrijf COCOM, bezochten op woensdag 12 november de bewoners die de honderdste overeenkomst afsloten.
In het gerenoveerd deel van de wijk is een gescheiden rioolstelsel aangelegd. Een aparte buis vangt al het regenwater op van straten en trottoirs en voert het af naar de vijvers aan de rand van de wijk. Het afkoppelen van regenwater bespaart energie en voorkomt ‘overstorten’ van vuilwater op straat en in het oppervlaktewater zoals de Waal, zeker bij heftige buien. De gemeente Beuningen betaalt de aanleg van de afvoergootjes en ging in gesprek met inwoners van bestaande woningen in Olden Tempel om bij zoveel mogelijk huizen het regenwater af te koppelen. Dit heeft geresulteerd in een geweldige participatie en medewerking en onlangs tot het afsluiten van de honderdste overeenkomst. Binnenkort worden nog 35 bewoners waarvan de woning in aanmerking komt voor een regenwaterafkoppeling benaderd.
Vernieuwde wijk Olden Tempel
Het aanleggen van een gescheiden rioolstelsel is één van de veranderingen die de wijk de afgelopen jaren heeft ondergaan. De wijk was vrij dicht bebouwd met 600 woningen. Vooral rijtjes en gestapelde woningen. De helft hiervan werd verhuurd. Piet de Klein: ‘De afgelopen jaren is de beeldkwaliteit en leefbaarheid van de wijk door diverse acties zichtbaar verbeterd.’ Zo zijn er 88 woningen gesloopt, flats gerenoveerd en 64 bergingen verplaatst van de voorzijde naar de achterzijde van de woning waardoor de bewoner én de voorbijganger elkaar kunnen zien. De wijk is zichtbaar opener én veiliger geworden. Daarnaast zijn nog eens 51 bergingen vervangen. Ook de gevels van een aantal hoekwoningen zijn aangepast. Verder werden er 38 nieuwe energiezuinige gezinswoningen gebouwd, waarvan zes energieneutraal, en drie levensloopgeschikte woongebouwen met 51 appartementen waar jong en oud door elkaar wonen. ‘Ook het groen, de wegenstructuur in en om de wijk en de parkeergelegenheid zijn verbeterd. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe toegangsbrug ‘Boog’ van Olden Tempel naar de Leigraaf’, aldus Piet de Klein. Ook kreeg de wijk straatverlichting op wind- en zonne-energie. Een duurzame stap in de goede richting.