Tot ergernis van veel Nijmegenaren is de bestrating van Plein 1944 nog steeds niet op orde. Voor mensen die slecht ter been zijn, mensen met kinderwagens en voor rollator- en rolstoelgebruikers is het een drama. De ongelijke stenen zorgen voor gevaarlijke situaties en het is bijna een onmogelijke opgave om het plein over te steken. Raadslid April Ranshuijsen: “Het is te zot voor woorden dat dit probleem nog steeds niet is opgelost. We zijn inmiddels al zes maanden verder.”
Als het gaat om de toegankelijkheid van (nieuwe) openbare ruimte gaat het wel vaker mis en achteraf kost het een hoop getouwtrek en geld om dit te herstellen. Daarom wil GroenLinks dat scherpere en bindende criteria worden gesteld aan externe projectontwikkelaars. Ook bij uitvoering door de gemeente zelf zal vooraf beter moeten worden getoetst. Ranshuijsen: “Zo is het pleintje voor de ingang van het nieuwe Erica Terpstrabad ook ongelijk en slecht begaanbaar. Dit terwijl het zwembad zelf goed is aangepast en speciale uren heeft voor mensen die bijvoorbeeld na een ongeluk of herseninfarct komen revalideren. Maar ook zoiets simpels als een oprit op de stoep van de Snelbinder ontbreekt.”
Heeft u nog voorbeelden van openbare ruimten in Nijmegen die slecht toegankelijk zijn? Vul dan het formulier in op ons meldpunt: https://nijmegen.groenlinks.nl/formulieren/meldpunt-toegankelijkheid. Na het reces zal GroenLinks met behulp van uw voorbeelden het college vragen strengere en bindende criteria op te stellen en samen met belangenorganisaties te kijken hoe in de toekomst dit soort fouten kunnen worden voorkomen.