Zondag 10 april 2016 was de eerste dag van de expositie ‘Besiendershuis & Rivier de Waal’ en tevens de openstelling van het Besiendershuis gedurende 26 zondagen, tot en met 2 oktober 2016. Het Besiendershuis wil met een tentoonstelling, filmbeelden, kaaisjouwerswandelingen en een verhalenbank, het leven rondom de Waal nu én in het verleden, verbeelden. Samen met schrijver en schipperszoon Frank Antonie van Alphen wordt de betekenis van de rivier voor Nijmegen, tot leven gebracht.
De geschiedenis van het Besiendershuis, de sociaal-economische geschiedenis van de Benedenstad en de betekenis van rivier de Waal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het Besiendershuis, gelegen tegen de Waalkade, temidden van kaalslag en na-oorlogse bebouwing, is als een peilstok in het verleden. In de tentoonstelling is een deel van die geschiedenis gereconstrueerd. Er worden films getoond, verkregen uit de collecties van ‘Nijmegen blijft in beeld’ en het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, met o.a. beelden van een bevroren Waal, pont Zeldenrust en de sleepvaart. Foto’s uit het regionaal archief tonen de benedenstad.
In een verhalenbank verzamelen we getuigenissen van oud-bewoners die vertellen over het leven en de saamhorigheid in de vroegere Benedenstad en het harde leven van de kaaisjouwers rond de rivier. Met Frank Antonie van Alphen kun je op sjouw door de benedenstad en ervaren hoe de kaaisjouwers de welvaart letterlijk naar de Bovenstad tilden. Het Besiendershuis is geïnteresseerd in iedereen die meer kan vertellen over de geschiedenis van dit deel van de stad. Wie is er in het bezit van mooi materiaal zoals films, verhalen en foto’s? Meld je aan op info@besiendershuis.com.
Openstelling op zondagen van 10 april t/m 2 oktober 2016 van 13.00 tot 17.00 uur, entree € 2, tot 12 jaar gratis. Kaaisjouwerswandeling: om 15.00 uur. Duur: 90 minuten. Tickets à € 9,99 via shop.ikbenaanwezig.nl. Geen ticketverkoop in het Besiendershuis. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Gelderland, gemeente Nijmegen en Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland. Foto gemaakt door: Collectie Regionaal Archief Nijmegen