In het kader van de regionale campagne Kijk! afval=grondstof, hebben wethouder Harriët Tiemens van de gemeente Nijmegen en directeur van Dar, Peter van Heeswijk een perenboom geplant. DarGROEN! en leerlingen van basisschool Het Kleurrijk hielpen hierbij. De perenboom staat symbool voor afval als grondstof. Dit is tevens de kernboodschap van de campagne.
De Kleurentuin
Tijdens de kick-off van de regionale campagne ontving wethouder Harriët Tiemens namens Dar en ARN een waardebon voor een perenboom. Vandaag was het moment daar om de perenboom op een locatie naar keuze te planten. De perenboom is geplant in de moestuin van basisschool Het Kleurrijk, ook wel de Kleurentuin genoemd. Het Kleurrijk is een school waar veel aandacht wordt besteed aan groen en milieu. Iedere week gaat groep 6 naar de tuin om erin te werken. Er staan inmiddels veel planten en bloemen. De moestuin is een mooie locatie voor de perenboom. De kinderen mogen de peren hier zelf plukken.
Afvalscheiding is belangrijk
Harriët Tiemens en Peter van Heeswijk spraken de leerlingen van Het Kleurrijk eerst toe. Peter van Heeswijk vroeg de leerlingen of ze weten wat recyclen is en waarvan compost gemaakt wordt. De leerlingen konden hier heel goed antwoord op geven. “ Het is belangrijk dat jullie banenschillen, perenschillen en al het andere groente- fruit- en tuinafval in de groene container doen. Als jullie dit afval goed scheiden kan het gebruikt worden voor compost en groengas. Eigenlijk zijn jullie hiermee de compostbewakers van de toekomst.” aldus Peter van Heeswijk. Harriët Tiemens gaf namens de gemeente Nijmegen aan dat zij blij is dat Dar en ARN de boom schenken. De moestuin is ook een goede plek om de boom te planten. “ De Kleurentuin ziet er leuk uit en er staat veel in. Ik vind moestuinen ideaal om te leren waar ons voedsel vandaan komt. En het afval wat ontstaat, is weer voedsel voor nieuwe plantjes. In de Kleurentuin komt nu weer een nieuwe boom bij, voor jullie. Zorg er goed voor, en geniet volgend jaar van de oogst, “ aldus Harriët Tiemens. Naast de perenboom plantten de leerlingen zelf ook nog een eigen peren- en kersenboom. Hieromheen een aantal kleurige viooltjes. Om de goede inzet van de leerlingen te belonen en hen veel te leren over afval en grondstoffen, ontving de klas het Kijk!Afval=grondstof kringloopspel. Dit spel laat zien dat afval bestaat uit waardevolle grondstoffen en hoe het hergebruik hiervan zorgt voor zo min mogelijk restafval.
Kijk! afval=grondstof
De regionale campagne ging afgelopen september van start. Dar streeft samen met de gemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Ubbergen en Wijchen naar ‘zero waste’, oftewel geen restafval. De campagne helpt daarbij. Dar, ARN en de gemeenten willen hiermee inwoners bewust maken dat afval geen afval is, maar een grondstof. Gft-afval staat het eerste jaar van de campagne in de schijnwerpers. In het gft-afval wordt nog steeds veel restafval en plastic aangetroffen. Dit is zonde, als het gft-afval vervuild is met ander materiaal kan het minder goed gerecycled worden. Goed gescheiden gft-afval kan hergebruikt worden als grondstof voor compost en groengas. Enkele bussen in de regio rijden op groengas en compost wordt gebruikt in de tuin of op het balkon.