9 ziekenhuizen omarmen initiatief Nederlandse Vereniging voor Plastische chirurgie
Morgen, woensdag 1 oktober kunnen mensen live getuige zijn van een nog nieuwe vorm van borstreconstructie bij een borstamputatie. Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen vertoont in het Auditorium rechtstreekse beelden uit de eigen operatiekamer. Met deze live vertoning doet CWZ doet mee met een bijzonder initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). De NVPV vraagt met deze live uitzendingen aandacht voor de reconstructiemogelijkheden die vrouwen met borstkanker hebben.
Tussen 8.30 en 12.00 uur en tussen 12.30 en 16.30 zijn de live-beelden te zien. Voorafgaand aan de beelden geven artsen uitleg. Deze artsen voeren de operatie zelf uit in CWZ. De live-uitzending van de borstreconstructie komt tot stand door een unieke samenwerking tussen plastische chirurgie, OK en heelkunde. De lastisch chirurg is vast lid van het mamma-team en voert bij patiënten, bij wie het medisch mogelijk is, een borstreconstructie uit. CWZ voldoet daarmee aan een belangrijk criterium van Borstkankervereniging Nederland en heeft in september daarvoor voor de zesde keer het roze lintje gekregen.
Aandacht voor borstreconstructie
Op woensdag 1 oktober start de jaarlijkse Borstkankermaand. CWZ vindt het belangrijk om vrouwen beter te informeren over de mogelijkheden voor een reconstructie na borstkanker. ‘Hier bestaat nog veel onbekendheid over’, aldus plastisch chirurg Erwin Heine. ‘Een borstreconstructie draagt bij aan het herstel van vrouwen doordat sociale, seksuele en psychologische nadelen die samenhangen met het verlies van een borst verminderen. Tijdens dezelfde operatie waarin de amputatie plaatsvindt, wordt de borst hersteld. De vrouwen ontwaken dus met een ‘nieuwe borst’.
Landelijk krijgt minder dan 15 procent van de borstkankerpatiënten een borstreconstructie, ofwel een nieuwe of verbeterde borst. Binnen CWZ hebben dit jaar inmiddels 27 vrouwen deze vorm van borstreconstructie ondergaan.
Gebruik van lichaamseigen weefsel
Bij deze vorm van borstreconstructie die tijdens de live beelden is te zien wordt eigen weefsel (vet en huid van de buik) gebruikt om de borst direct na de amputatie te reconstrueren. De plastisch chirurg opereert sámen met de oncologisch chirurg die de amputatie van de borst uitvoert. Vervolgens wordt er een DIEP-lap (Deep Inferior Epigastric Perforator Flap) uitgevoerd. Deze techniek is geschikt voor patiënten die een borstreconstructie willen met eigen weefsel, zonder toevoeging van een prothese.
Programma
De live-uitzendingen zorgen ervoor dat toeschouwers de operatie kunnen beleven door de ogen van de operateur. Ook kan iedereen de gehele dag binnen lopen om vragen te stellen of om zichzelf te laten voorlichten over de verschillende soorten borstreconstructies.
Het dagprogramma ziet er als volgt uit:
Deel 1 ochtendprogramma onder begeleiding van dr. Heine
– 8.30 uur: ontvangst met koffie
– 9.00 uur: uitleg van de operatie
– 9.30 uur: opnames van de start van de operatie
– 10.00 – 12.00 uur: live beelden vanuit de OK
Pauze van 12:00 tot 12:30 uur.
Deel 2 middagprogramma onder begeleiding van dr. Wijnberg
– 12.30 uur: ontvangst met koffie
– 13.00 uur: uitleg van de operatie
– 13.30 uur: opnames van de ochtend
– 14.00 – 16.30 uur: live beelden vanuit de OK