Archief familie Hallo in te zien

In 2016 droeg P. Hallo te Nijmegen de bij haar berustende familiestukken over aan het Regionaal Archief Nijmegen (RAN). Na ordening en beschrijving van de afzonderlijke stukken door medewerkers van het RAN is de inventaris van het archief nu in te zien in de Digitale Studiezaal.

Familie Hallo en aangetrouwde families
De bakermat van de familie Hallo (von Hallau) ligt in Burgsteinfurt in Duitsland. Het meest prominente lid van de familie en voor Nijmegen relevant is Franciscus Johannes (Frans) Hallo, onder meer gasmagnaat en bouwheer van Bat-Ouwe-Zate ook wel genoemd kasteel Hallo, aan de Lindenberg, Strikstraat en Duivengas. Kees Moerbeek maakte er een boek en een documentaire over (zie film onderaan dit artikel).

Inhoud archief
Het archief bevat met name genealogische gegevens, persoonlijke stukken, foto’s, en eigendomsakten van de familie Hallo en aangetrouwde families, waaronder Hamerslag, Hengst en Van Houweninge. Bikvangers zijn het ‘babyalbum’ van Jaap Hallo, de reisdagboeken van A.D. van Houweninge en de ‘kilometerbanken’, treinpassen van het echtpaar v.d. Steen-Van Ommeren.

Betekenis van het familiearchief voor historisch onderzoek
Het archief is voor genealogen interessant vanwege het genealogisch onderzoek van Jaap Hallo naar de familie Hallo en aangetrouwde families. Vanuit biografisch onderzoek zijn stukken aanwezig van de gasmagnaat Frans Hallo, met name stukken betreffende de bouw van van Bat-Ouwe-Zate ook wel genoemd kasteel Hallo.

De onderlinge familierelaties kan aan de hand van onder andere correspondentie, foto’s, geboorte- en verloofdenkaartjes, overlijdensberichten in kaart worden gebracht. Akten van aan- en verkoop en boedelscheidingen geven informatie over de bezittingen van de families, met name aan de Lindenberg en omgeving, de Berg en Dalseweg en de villawijk Kwakkenberg.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.