Wervelend Middeleeuwenfestival zoomt ook in op schaaksport en bordspellen
Wie durft het op te nemen tegen grote namen uit de schaakwereld? Wie gaat de uitdaging aan? Pas op, want de meesters verslaan jullie misschien wel allemaal tegelijk tijdens de schaaksimultaan op zondag 31 augustus vanaf 14.00 uur in het Museum Het Valkhof. Dit is een unieke Schaaksimultaan volgens de Middeleeuwse Schaakregels met de Grootmeester (GM) Friso Nijboer en Internationaal Meester (IM) Hans Klip. Graag vooraf aanmelden via de speciale site: http://www.gebroedersvanlimburg.nl/limburgfestival/231/ mail: j.leijten@gebroedersvanlimburg.nl Maar er is veel meer te doen en te zien op het Middeleeuwenfestival op 30 en 31 augustus. Zoals een levend schaakspel, lezingen over magie, toernooien, grote optocht, theater, muziek en veel schaakactiviteiten. Het weekeinde in Nijmegen is het uitje voor jong en oud.
Charlemagne schaakt
Karel de Grote speelde ruim 1200 jaar geleden een belangrijke rol bij het verspreiden van het schaakspel in Europa. Hij schaakte met zijn edelen en zijn ridders. Ter gelegenheid van de herdenking van zijn sterfjaar (814) is er een keur aan schaakactiviteiten rondom het Gebroeders van Limburg Festival in het weekeind van 30 en 31 augustus in Nijmegen.
Levend Schaakspel
Spectaculair wordt het levend schaakspel op het Kelfkensbos voor het valkhof museum met een hoofdrol voor Karel de Grote zelf. Op zaterdagmiddag om 14:30 en op zondagmiddag om 14:00 uur. Tijdens het levend schaakspel, bestaande uit levende stukken in middeleeuwse kledij, zullen ridders en koningen elkaar aanvallen en gaan we zien hoe Karel de Grote zijn sterfdag gaat herbeleven.
Overige activiteiten:
Karel de Grote Schaakt
Vooraf kunnen jeugdige, beginnende schakers genieten van de verhalen van de schakende Karel de Grote op de site van de Gebroeders van Limburg (www.gebroedersvanlimburg.nl). Daarnaast kunnen ze schaakproblemen oplossen en zelfs een prijs winnen.
Les in middeleeuws schaken
Op vrijdag 29 augustus zijn er in het Valkhof voor scholieren lessen in middeleeuws schaak waarbij de regels een klein beetje anders waren dan nu (geen dubbele pionzet en geen rokade bijvoorbeeld).
Schaaklezing
Op zaterdagmiddag is er in het Valkhof Museum een lezing van Leo Hovestad over het belang van Karel de Grote voor het schaken in de middeleeuwen om 14:00 uur in de Aula.
Schaakplein
Op zaterdag en zondag is er de hele dag van 11 tot 5 de gelegenheid tot schaken met elkaar op het schaakplein bij de Museum Kam zaal van het Valkhofmuseum. Ook andere denksporten kunnen daar beoefend worden.