Wat bedoel je met klassieke muziek? Dit is de eerste vraag waar velen, zo ook in Nijmegen, het antwoord niet op weten. We denken allemaal dat het maar saaie, rare muziek is, maar dat is niet waar. Klassieke muziek verwijst naar de formele muziektraditie van de westerse wereld en het is heel anders dan de muziek waar we tegenwoordig naar luisteren. Het klassieke muziek luisteren is heel anders dan het aanhoren van volksmuziek, popmuziek en countrymuziek. Klassieke muziek staat bekend om zijn complexiteit in zijn muzikale vorm en harmonische organisatie, vooral door het gebruik van polyfonie. Deze muziek heeft ons enkele van de grootste componisten aller tijden gegeven, zoals Johann Sebastian Bach en Ludwig van Beethoven. Het kan gezegd worden dat de interesse van muziek verschoof naar het klassieke genre naarmate meer en meer componisten klassieke muziek begonnen te produceren die wereldwijd de aandacht trok.
Johann Sebastian Bach
Johann Sebastian Bach was een Duitse componist uit de late barok periode. De familie Bach telde al meerdere componisten toen Johann Sebastian als laatste kind in Eisenach werd geboren. Nadat zijn ouders stierven, woonde hij bij zijn oudere broer.. Hij hield zich vooral bezig met kamermuziek. Modulatie is een stijlkenmerk waarbij Sebastian Bach verder ging dan wat gebruikelijk was in zijn tijd.
Ludwig van Beethoven
Een andere Duitse componist, Ludwig van Beethoven, wordt nog steeds bewonderd om zijn werken en is een van de beste componisten in de geschiedenis van de klassieke muziek. Hij was ook een pianist. De werken van de componist Beethoven behoren tot de meest uitgevoerde stukken van het klassieke muziekrepertoire. Hij breidde zijn innovaties uit in muzikale vorm en expressie.
De voordelen van het luisteren naar klassieke muziek
We moeten niet alleen naar klassieke muziek luisteren omdat het rustgevend en geruststellend is, maar ook omdat het verschillende voordelen heeft. Luisteren naar klassieke muziek verbetert de kwaliteit van je leven. Het wordt gevuld met positiviteit en tevredenheid. Luisteren naar klassieke muziek kan zelfs meer fysiologische voordelen opleveren zoals het verlagen van de bloeddruk. Het stimuleert ook de toename van dopamine in de hersenen, wat stress kan verminderen en je als gevolg daarvan kan helpen om je meer ontspannen te voelen. In feite kan het simpelweg luisteren naar klassieke muziek als achtergrond effect een aanzienlijke invloed hebben op je humeur, productiviteit en creativiteit.
Enkele van de voordelen zijn;
– Bloeddruk verlagen.
– Verbeteren van je geheugen.
– Helpt depressie en angst te overwinnen.
– Stimuleert creativiteit.
– Verzacht de pijn.
– Vermindert stress niveaus.
– Verbetert de productiviteit.
Deze voordelen zouden voldoende moeten zijn om je ervan te overtuigen dat het luisteren naar klassieke muziek zeer gunstig is voor lichaam en geest. We zouden klassieke muziek in onze dagelijkse routine moeten opnemen en binnen een paar dagen de resultaten met eigen ogen zien, zodat we kunnen instemmen met het feit: muziek heeft positieve macht.
Gezond leven is erg belangrijk, het kan alleen worden bereikt als je geest stabiel is. Klassieke muziek geeft je grip op je geest. Luister elke dag naar klassieke muziek en maak je leven beter en vrediger.