Tijdens Vierdaagsefeesten 2018 kunnen bezoekers op Kelfkensbos terecht voor een rondreis door het heelal, uitgevoerd door sterrenkundigen van de Radboud Universiteit. Van zaterdag 14 tot en met donderdag 19 juli dompelen zij bezoekers ieder uur onder in de wondere wereld van sterren, zwarte gaten en planeten, de ‘Radboud Space Experience’.
Naast een virtuele rondreis door het heelal in de opgeblazen koepel, demonstreren de sterrenkundigen wat zwaartekrachtsgolven zijn en hoe ze werken. Er is een speciale speurtocht voor kinderen en de sterrenkundigen laten maar al te graag zien met welke telescopen ze overal ter wereld werken.
Wat: Radboud Space Experience
Waar: Kelfkensbos
Wanneer: za 14 t/m do 19 juli, van 13:30 tot 17:30 uur
Wereldwijd bekend sterrenkundig onderzoek
De demonstraties tijdens Vierdaagsefeesten worden uitgevoerd door onderzoekers van de afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit, die wereldwijd hoog aangeschreven staan. De Nijmeegse sterrenkundigen doen onderzoek naar compacte sterren zoals zwarte gaten, dubbelsterren, zwaartekrachtsgolven, sterrenstelsels en hun bouwstenen, magnetisme en de hoogst energetische deeltjes in het heelal. De afdeling Sterrenkunde huisvest ook het Radboud Radio Lab, dat werkt aan gespecialiseerde instrumenten om het onderzoek van de afdeling mogelijk te maken. Zo werd onlangs Nijmeegse technologie op een Chinese satelliet naar de achterkant van de maan gelanceerd.
De mooiste plaatjes
De sterrenkundigen luisteren en kijken naar het heelal door gebruik te maken van radio- en optische telescopen. Bijvoorbeeld die in de koepels op het dak van het Huygens gebouw, waar regelmatig sterrenkijkavonden gehouden worden. Of van de honderden telescopen over de gehele wereld.
Radboud op ’t Eiland
Radboud Universiteit is tijdens Vierdaagsefeesten niet alleen te vinden op Kelfkensbos, maar ook bij Festival op ‘t Eiland op het stadseiland in de Waal. Elke dag tijdens Vierdaagsefeesten kunnen bezoekers er aanschuiven voor een lezing ter inspiratie, bezinning of vermaak. Zo leert men meer over zaken als ongehoorzaamheid, gemixte zintuigen, onze eigen voorspelbaarheid, de verdwijning van insecten en de stad in oorlogstijd.
Radboud sterrenkundige Marc Klein Wolt geeft op maandag 16 juli om 19.30 uur een lezing in het Eilandtheater.
Expeditie Eiland
Op het stadseiland staat ook een Expeditie Eiland tent voor kinderen. Samen met een bioloog van de Radboud Universiteit kunnen kinderen op onderzoek uit om meer te weten te komen over het stadseiland Veur-Lent en zijn bewoners. Het eiland is namelijk pas drie jaar oud, de meeste planten en dieren wonen er pas net. Met een koffer vol met onder andere een verrekijker, loep en een reageerbuisje ontdekken zij wat er zoal te vinden is op het eiland. In de tent kunnen kinderen allerlei proefjes doen en zien wat de andere kinderen verzameld hebben. De tent is open van 14.00 tot 18.00 uur.
Foto: Radboud Universiteit: Baade’s venster. Het centrum van onze Melkweg wordt grotendeels aan het zicht onttrokken door dichte gaswolken, behalve op enkele speciale plekjes zoals Baade’s venster. Op deze foto – genomen met MeerLICHT, een in Nederland gebouwde optische telescoop die nu in Zuid-Afrika in gebruik is genomen – zijn miljoenen sterren te zien. De volle maan zou negen keer in dit plaatje passen.