Naast een shortcut naar de Oscars en BAFTA’s, is Go Short – International Short Film Festival Nijmegen vanaf nu ook een officiële gateway naar de European Film Awards

De benoeming is een belangrijke waardering voor de kwaliteit van het festival. Bovendien is het uniek dat een filmfestival in Nederland door alle drie de academies erkend wordt. Het Nijmeegse filmfestival is een internationale springplank voor jonge filmmakers. Geselecteerd worden voor Go Short betekent dan ook dat dit deuren opent naar de rest van de filmwereld. Filmmakers in competitie komen al in aanmerking voor wereldwijd gerenommeerde filmprijzen als de Oscars en de BAFTA’s, maar vanaf 2019 zullen zij ook kans maken op een nominatie voor de European Short Film Awards. Net als onder andere de filmfestivals van Berlijn, Venetië en Rotterdam nomineert een internationale vakjury tijdens Go Short één korte film uit de competitie voor deze prestigieuze prijs. De European Film Academy (EFA) selecteert vervolgens vijf korte films uit alle nominaties, die in december kans maken op de prijs voor Beste Europese Korte Film. Tijdens Go Short in april zijn alle genomineerde korte films te zien in het programma Short Matters!

Voortzetting missie
De samenwerking met European Film Awards is niet het enige goede nieuws dat Go Short heeft mogen ontvangen. Onlangs werd bekend dat Creative Europe, het cultuurprogramma van de Europese Commissie, de komende editie van Go Short weer ondersteunt. Zij helpen Go Short in haar missie om jong filmtalent een podium te geven en voor te stellen aan een breed publiek. Voor de elfde editie is Go Short nog op zoek naar partnerships die onder andere het internationale competitieprogramma willen ondersteunen.

Focus op Hongaarse makers
Dit jaar focust Go Short op filmland Hongarije. Hongarije heeft een rijke filmhistorie en bewijst zich in de recente geschiedenis wederom als innovatief en gewaardeerd filmland, met meerdere internationale successen, waaronder Sing van Kristóf Deák die in 2017 een Oscar voor Beste Korte Film won. Go Short duikt met drie speciaal voor het festival geselecteerde programma’s dieper in het heden én het verleden van de Hongaarse filmcultuur.

Go Short – International Short Film Festival Nijmegen is hét kortefilmfestival van Nederland. In 2019 vindt het jaarlijkse vijfdaagse festival van 3 t/m 7 april plaats in en rondom filmtheater LUX in Nijmegen. Zo’n 19.000 filmmakers, professionals en liefhebbers uit heel Europa komen samen voor meer dan 300 films: van fictie tot documentaire, animatie, kunst, VR en muziekvideo maar ook voor programma’s op het snijvlak tussen film en andere kunstvormen, masterclasses, workshops, feestjes en meer. Go Short is de officiële gateway naar de Oscars, BAFTA’s en vanaf 2019 ook naar de European Film Awards. De kaartverkoop start in maart.

Foto: EFA/Erik Riikoja