Op donderdag 18 oktober openen wethouder citymarketing Monique Esselbrugge en projectleider Wouter Christiaens van Pride Photo Nijmegen de fototentoonstelling TROTS! op Plein 1944 in Nijmegen.

De expositie laat 18 levensgrote foto’s van 12 transgender modellen zien om een positief tegengeluid te bieden aan discriminatie van transgender personen. De tentoonstelling van Pride Photo Nijmegen is daarna nog te zien tot 16 november, waardoor Plein 1944 bijna een maand lang verandert in een openbare
openluchtexpositieruimte. ,,Met Pride Photo Nijmegen zetten we mensen aan het denken over stereotype beelden van mannelijkheid, vrouwelijkheid, genderrollen en seksuele voorkeuren. Na de voorgaande
edities van Pride Photo Nijmegen met verschillende kleinere exposities, komen we dit jaar met één grote expo: ‘TROTS!’. We kozen voor een maatschappelijk thema dat extra aandacht behoeft: discriminatie van transgender personen. Vervolgens hebben we besloten om een positieve boodschap te laten zien.” Wouter Christiaens, projectleider Pride Photo Nijmegen.

Topje van de ijsberg
De aanleiding voor deze tentoonstelling is een vrij onzichtbaar maatschappelijk thema: discriminatie van transgender personen. Het aantal meldingen m.b.t. transgenderdiscriminatie in Nederland steeg in 2017 weliswaar met een kwart (190 t.o.v. 153 in 2016), maar volgens deskundigen is dit slechts het topje van de ijsberg. De Tweede Kamer vindt dan ook dat transgender personen expliciet beschermd moeten worden tegen discriminatie in de Algemene wet gelijke behandeling.

Trots!
Pride Photo Nijmegen besloot om trotse trans modellen met een positieve boodschap in beeld te brengen in plaats van te focussen op een negatieve boodschap. Twaalf transgender modellen lieten zich door fotografe Joëlle de Vries fotograferen en interviewen. Zij laten zich op mobiele billboards van ruim een meter bij 2,7 meter op Plein 1944 levensgroot zien aan de voorbijganger. De expositie TROTS! is na de opening nog te zien tot 16 november. Toegang tot de opening en de expositie is gratis.