Trouwen doe je voor de wet. En vaak wordt die ceremonie op het gemeentehuis gevolgd door een inzegening in de kerk. Matthias en Svenja Fabian uit Duitsland pakken de mooiste dag van hun leven heel anders aan: zij geven elkaar op zaterdag 18 augustus op heel bijzondere wijze het jawoord tijdens een authentieke Romeinse ceremonie in Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis.

Het Duitse echtpaar – het burgerlijk huwelijk is inmiddels voltrokken – woont in het Limburgse Nijswiller. Beiden zijn al vele jaren actief als acteurs (‘re-enactors’) die het Romeinse leven laten zien. Dat doen ze in Orientalis, maar ook bijvoorbeeld in Xanten en in tal van andere musea in Europa. ‘Dat is onze grote passie’, zegt Matthias. ‘Daar leven we voor. Zonder onze ‘Romeinse hobby’ is het leven voor ons niet compleet. En zo kwamen we ook op het idee om ons huwelijk in een echte Romeinse
ceremonie te laten bezegelen’.

Matthias (52) en Svenja (47) kruipen zaterdag 18 augustus in de huid van senator Marcus Fabius Umbrella en van de vrijgelaten slavin Antonia Medusa. De ceremonie waar ze voor gekozen hebben stamt oorspronkelijk uit de eerste eeuw na Christus. ‘Maar de Romeinen hechten zeer aan tradities. Ook in de tweede en derde eeuw na Christus werd een Romeins huwelijk min of meer op deze wijze voltrokken.’