Een rijbewijs behalen is natuurlijk ongelooflijk handig. Je bent onafhankelijk en kunt er altijd op uit wanneer jij dat wilt. Ook in geval van nood is het erg handig om de mogelijkheid te hebben een auto te besturen. Maar welke soorten rijbewijs zijn er nu eigenlijk allemaal en welke categorieën van je rijbewijs zou je nog meer kunnen behalen?

 1. Rijbewijs A
  Rijbewijs A is het rijbewijs voor motoren. Zowel een theorie examen als een praktijk examen zijn verplicht. Er zijn verschillende mogelijkheden binnen deze categorie. Zo kun je met het rijbewijs A1, een motor besturen van maximaal 11kW. Om het A1 rijbewijs te behalen moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Rijbewijs A2 is te behalen vanaf 20 jarige leeftijd. Met een A2 rijbewijs mag je motoren met een maximaal vermogen van 35 kW besturen. Heb je een volledig A rijbewijs? Dan is er geen sprake van een maximaal vermogen. Wel mag het volledige A rijbewijs pas behaalt worden vanaf de leeftijd van 21 jaar. Ook gelden er een aantal restricties tot je 24e. Tot je 24 jaar mag je namelijk alleen op lichtere motoren (categorie A1 en categorie A2) of driewielers rijden. Na je 24e gelden er geen restricties meer.
 2. Rijbewijs B
  Het rijbewijs B kennen we waarschijnlijk allemaal wel; met dit rijbewijs mag je namelijk een personenauto besturen. Wederom zijn een theorie en een praktijkexamen verplicht, en mag er pas daadwerkelijk auto gereden worden vanaf een leeftijd van 18 jaar. Wel is het mogelijk om met 16 jaar al aan je rijbewijs te beginnen. Het fijne aan het B rijbewijs is het feit dat je, met wat extra opleiding, ook andere gemotoriseerde vervoersmiddelen zoals bijvoorbeeld een tractor of heftruck mag rijden. Dit is helemaal handig wanneer je in een specifieke branche werkzaam bent. Met een korte heftruck opleiding krijg je dan een speciaal certificaat waar je de rest van je leven de voordelen van kunt ondervinden. Werk je dus in de bouw, op een stal of in een andere omgeving waar een heftruck of tractor veel gebruikt wordt, dan is het behalen van een extra certificaat zeker aan te raden.
 3. Rijbewijs AM
  Het rijbewijs AM wordt automatisch behaalt zodra je een B rijbewijs hebt. Mocht je daarentegen op 16 jarige leeftijd eerst scooter willen rijden, dan doe je dit door je AM rijbewijs te behalen.
 4. Rijbewijs C en D
  Rijbewijs C en D behaal je om campers, bussen of vrachtwagens te mogen besturen. Natuurlijk handig in specifieke branches, maar ook zeker wanneer je jaarlijks met een grote camper op vakantie gaat.
 5. Rijbewijs E
  Met het behalen van het E rijbewijs mag je onder ieder rijbewijs een aanhanger vervoeren.