Tentoonstelling 99+1 in Museum Het Valkhof

In Museum Het Valkhof is van 9 juni tot en met 16 september 2018 de tentoonstelling ‘99+1 – Kunst van eigen bodem’ te zien. Maar liefst 99 kunstwerken van evenzoveel actuele kunstenaars zijn hierin bij elkaar gebracht. Deze tentoonstelling komt voort uit het project ‘99+1 – vrije kunst in Nijmegen’ dat Nico Huijbregts, Inge Hondebrink en Pascale Companjen opzetten.

Nico Huijbregts selecteerde 99 kunstwerken en schreef bij elk stuk een tekst, vervolgens vroeg hij fotograaf Inge Hondebrink de kunstenaars te portretteren. Tekst en beeld zijn bijeen gebracht in een indrukwekkend boek, vormgegeven door Pascale Companjen. Er werken naar schatting 350 beeldend kunstenaars in Nijmegen en omstreken. Nico Huijbregts zocht hen op. Een aantal heeft een lange weg afgelegd, heeft bekendheid verworven tot soms ver buiten de stads- en landgrenzen. Anderen hebben net hun eerste schreden gezet op het pad van de kunst. In Museum Het Valkhof zijn de kunstwerken uit het boek nu ‘live’ te zien.

De ‘+1’ in de tentoonstellingstitel verwijst naar de onvolmaaktheid van het getal 99: de keuze is subjectief, er is voor iedereen ongetwijfeld een kunstwerk dat kan worden toegevoegd. Met ‘99+1’ laat Museum Het Valkhof de rijkdom aan actuele kunst uit de regio zien.

Luistertour en atelierroute
Bij de tentoonstelling is een interactieve PDF beschikbaar waarmee bezoekers fragmenten uit de teksten van Nico Huijbregts kunnen beluisteren. Daarnaast zijn voor deze tentoonstelling drie verschillende atelierroutes gemaakt, waarbij men op bezoek kan bij diverse ateliers van kunstenaars wiens werk in de tentoonstelling te zien is. Deze vinden plaats op zondag 24 juni, 29 juli en 26 augustus. Kijk op de www.museumhetvalkhof.nl meer informatie over kosten en reserveren.

Foto: Kunstenares Ans van Vleuten, gefotografeerd in haar atelier door Inge Hondebrink.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.