Radboud Reflects houdt op dinsdag 15 mei een debat over Straatvloggers en relschoppers.

Wie bepaalt wat politiek is? En wat politieke handelingen zijn? Waarom vatten we het ongenoegen van rappers, straatvloggers en rellende jongeren niet op als een vorm van politieke betrokkenheid? Volgens filosoof en antropoloog Femke Kaulingfreks bedrijven zij ‘straatpolitiek’.

De weg naar het stemhokje weten jongeren slecht te vinden, maar dat betekent niet dat ze niet geëngageerd zijn. Sommige hedendaagse opstandige jeugdhelden zijn volgens Kaulingfreks te vergelijken met James Dean, die ooit als “rebel without a cause” de boel flink opschudde.

De politieke betrokkenheid van jongeren verlegt zich volgens haar steeds meer van de institutionele politiek naar de straat en het internet. Wanneer we onderzoeken wat deze “straatpolitiek” inhoudt, zien we dat ook jongeren die niet in het politieke plaatje lijken te passen, wel degelijk een politieke stem hebben.

Femke Kaulingfreks is politiek filosoof en antropoloog. In haar nieuwe boek ‘Straatpolitiek. Op zoek naar nieuw engagement’ (2017) laat zij zien dat ook de jongeren van de straat op hun manier deel uit maken van de politiek. Juist door zich af te zetten tegen de politieke orde nemen ze deel aan het politieke toneel.

LUX, 20.00 uur, deelname kost € 5,-, medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden gratis.