De gehele maand maart is de tentoonstelling ‘MIJN geZICHT’ te zien in het muZIEum. Net zoals één van de belevingen van het muZIEum geeft deze reizende tentoonstelling antwoord op de vraag ‘Wat ziet iemand die slechtziend is?’.

In de tentoonstelling van het Oogfonds en fotograaf Murk Schaafsma worden dubbelportretten getoond van mensen met een visuele beperking. Tevens is dit een primeur voor het muZIEum; namelijk haar eerste tentoonstelling die zij exposeert.

Zien en niet zien

Fotograaf Murk Schaafsma maakte 20 portretfoto’s van mensen met een visuele beperking, besprak met hen wat zij zien en vertaalde dit tot beeld. Hiermee wordt niet alleen het normale portret, maar ook het portret zoals de slechtziende zijn of haar eigen beeld ziet, getoond. Ondersteund met audio vertellen de portretten ieders persoonlijke verhaal en worden de effecten van oogaandoeningen in beeld gebracht.

Tijdelijke tentoonstelling

De tentoonstelling is een aanvulling op de belevingen die het muZIEum al biedt; de donkerbeleving, waar bezoekers blindheid ervaren, en de Expeditie ribbelroute, waar slechtziendheid wordt gesimuleerd. Vanaf maandagmiddag 5 maart is deze de gehele maand te zien op het interactieve doe-plein. Reserveer je beleving op muzieum.nl en bewonder, zonder meerprijs, deze bijzondere tentoonstelling.

Wat zie jij?
‘Wat zie jij?’ Het antwoord op deze vraag blijkt vaak moeilijk te beantwoorden. Initiatiefnemer het Oogfonds heeft om deze reden de tentoonstelling ‘MIJN geZICHT’ opgezet om onder andere meer begrip te creëren voor mensen met een visuele beperking én het aantal snel groeiende oogpatiënten in Nederland.

Heleen Vermeulen, directeur van het muZIEum is trots: ‘Ik ben erg verheugd dat deze tentoonstelling straks bij ons te zien is. Mede door de nieuwe locatie is er ook meer ruimte om dergelijke activiteiten, zoals een tentoonstelling, aan te bieden. Het muZIEum richt zich op het vergroten van de participatie en emancipatie van blinden en slechtzienden binnen de samenleving. Deze tentoonstelling biedt, naast een stukje bewustwording, ook letterlijk inzicht in onze medewerkers en hetgeen wat zij zelf waarnemen.

Bron foto: MuZIEum

Adres:
Ziekerstraat 6B
6511 LH Nijmegen

Contact:
024 – 200 10 50