In de lezingenreeks ‘Heldere verhalen’ neemt de Faculteit der Letteren bezoekers iedere maand mee in een interactieve presentatie over een spannend thema. Van de klassieke oudheid tot virtuele werelden, van middeleeuwse romans tot dreigtweets en van vroegmoderne kunst tot hypermoderne mode: maak in deze (gratis toegankelijke) reeks nader kennis met de rijke wereld van taal, cultuur en geschiedenis. Op 15-2 gaan bezoekers met Martje de Vries op speurtocht door het Romeinse ommeland van de 17de eeuw.

De Duitse Jezuïet Athanasius Kircher (1602-1680) mag met recht een multi-talent worden genoemd. Hij bracht het grootste deel van zijn leven door aan het Jezuïetencollege in Rome, waar hij doceerde, machines uitvond, een museum beheerde, en ruim 30 boeken schreef. Bovendien schreef en las hij in 15 talen. De veelzijdige Kircher was gefascineerd door de oudheid – of het nu de Egyptische, Etruskische, Griekse of Romeinse betrof. Van 1661 tot 1670 trok hij er iedere herfst te voet en te paard op uit om het ommeland van Rome, Latium, te verkennen. In 1671 werd er in Amsterdam een Parallelle Oude en Nieuwe Beschrijving van Latium gedrukt, waarin Kircher zijn belevenissen de omgeving van Rome optekende. De stad Rome zelf was reeds het onderwerp van vele antiquarische studies, maar haar ‘verborgen’ (cf. latere) ommeland vormde daarmee een sterk contrast. Aan de hand van teksten van antieke auteurs ging Kircher daarom in Latium op zoek naar monumenten die een eeuwige herinnering verdienden (aeterna memoria digna monumenta). Hij beschreef en illustreerde wat hij op die tochten tegenkwam, en zocht met antieke bronnen in de hand naar Alba Longa, naar de villa van Cicero en naar de plaats waar Aeneas voor het eerst voet aan wal van het schiereiland zette.

In deze lezing bespreekt classica Martje de Vries Kirchers presentaties en interpretaties van oudheden in zijn Latium, en geeft daarmee inzicht in de wetenschappelijke, maar ook in de religieuze en politieke context van het 17de-eeuwse Rome en Europa.

De lezing is gratis toegankelijk; vooraf aanmelden is niet nodig.

Bron foto: Facebookpagina Bibliotheek Gelderland Zuid