Het afgelopen half jaar konden Wijkhelden meedoen met de Wijkhelden speurtochtwedstrijd. Wijkhelden leren met de speurtocht tijdens het opruimen dingen over zwerfafval en worden zich er nog meer van bewust. Wijkheld Chris is de gelukkige winnaar en nam op woensdag 26 juli zijn prijs van Dar-medewerker Erwin in ontvangst: een wasteboard (skateboard) gemaakt van plastic dopjes.

Speurtocht
Tijdens de speurtocht leren Wijkhelden meer over zwerfafval en de gevolgen hiervan. De speurtocht heeft als doel bewustwording van zwerfafval te creëren. Tijdens de speurtocht komen vragen aan bod zoals: Hoelang duurt het voordat een appelklokhuis is vergaan? En waar veroorzaken mensen het meeste zwerfafval? De speurtocht bevat ook weetjes. Een egel kan bijvoorbeeld vast komen te zitten in een milkshakebeker en een blikje zwerft nog ruim 50 jaar rond. Tot slot kunnen Wijkhelden aangeven hoeveel zakken ze met hun team hebben opgeruimd het afgelopen jaar en worden ze uitgedaagd een zin origineel af te maken. Zo haalde Wijkheld Chris met zijn team in 2016 wel ruim 100 zwerfafvalzakken op. De zin ‘Als Wijkheld trek je er vaak op uit’, maakte hij samen met zijn zusje Lianne (ook Wijkheld) af met: en vind je veel zwerfafval tussen het onkruid.

Toepasselijke prijs: Kijk! Afval=grondstof
Chris is erg blij met zijn mooie en stoere prijs en merkte op dat de wasteboard de kleuren van Wijkhelden heeft. De prijs heeft ook te maken met zwerfafval. De wasteboard (skateboard) is namelijk gemaakt van plastic dopjes. Hiermee wordt zwerfafval voorkomen en kan er ook nog iets moois van gemaakt worden. Zo is plastic zwerfafval geen afval, maar grondstof voor nieuwe producten.

Wijkhelden: Samen houden wij onze buurt schoon
Wijkhelden ruimen iedere maand honderden zakken aan zwerfafval op en maken zo de buurt weer schoon en leefbaar. Dat doen ze niet voor niets: jongens en meisjes uit groep drie tot en met acht krijgen van de gemeente een zakcentje. Bovendien worden ze zich al op jonge leeftijd bewust van zwerfafval en leren ze hoe het is om betrokken te zijn bij de samenleving. Ook volwassenen doen mee en leveren zo een waardevolle en direct zichtbare bijdrage aan een leefbare buurt.

Meer informatie over Wijkhelden en/of aanmelden?
Voor meer informatie of aanmelden: www.wijk-helden.nl of www.dar.nl. Voor vragen: klantencontactcentrum van Dar. Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur via 024-3716000 of via info@dar.nl. De speurtocht is te downloaden op de website van Wijkhelden.

Fotograaf: Michelle Stuiver