Op dinsdag 20 juni start de Concertzomer 2017 in de Stevenskerk in Nijmegen met een spetterend tangoconcert met een danssalon na afloop. Het concert wordt gegeven door organist Berry van Berkum en bandoneonist Gerard van Duinen, aangevuld met een tangoensemble. Voorafgaand aan het concert brengt stadsbeiaardier Malgosia Fiebig het publiek in een zomerse dansstemming met tangomuziek op het carillon.

Orgel en tango liggen dichter bij elkaar dan gedacht. Tussen het instrument en de expressieve dans zitten maar twee schakels. De bandoneon werd midden 19e eeuw in kerken een goedkoop alternatief voor het orgel. Daarna belandde de bandoneon in de arme achterbuurten van Buenos Aires. Daar werd het al snel het kenmerkende instrument van de tango. Klassieke orgelmuziek en tango liggen ook dichter bij elkaar dan gedacht. Bach verwerkte in zijn composities veel dansvormen. Bovendien bevat zowel de muziek van Bach als de tango veel dramatiek. Is de link tussen Bach en tango nog indirect, de klassieke orgelcomponist Guy Bovet bracht de tango letterlijk in de kerkmuziek. Naast Bach en de tango’s van Bovet, maken solowerken op bandoneon en een ensemble dat dansmuziek van tangocomponist Piazolla speelt, het concert compleet.

Op 20 juni 19:45­ uur – 20:15 uur: van Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig Invitation to Tango. Als aftrap van de zomerconcertserie en om in de stemming te komen voor het eerste concert speelt stadsbeiaardier Malgosia Fiebig bekende tangomuziek op het carillon van de Stevenskerk. 2

Op 20 juni 20:30 uur: Berry van Berkum (orgel), Gerard van Duinen (bandoneon) m.m.v. Cecilia van Berkum (viool) Marcel Snijders (contrabas) en dansschool El Corte Orgel danst de tango: Van Bach tot Piazolla met tangosalon na afloop. Toegang bedraagt € 10,-. Meer informatie via www.gerardvanduinen.com, www.berryvanberkum.nl, www.nijmeegseorgelkring.nl en jstreek@fo.nl.