Op 1 september 2017 verhuist het muZIEum van de Stadsschouwburg Nijmegen naar de Ziekerstraat in de binnenstad van Nijmegen.

Zo kan het ervaringsmuseum over zien en niet-zien zich verder ontwikkelen en krijgt het een eigen uitstraling. Zo worden bezoekers nog meer ondergedompeld in de wereld van blinden en slechtzienden.

De afgelopen 5 jaar

Op 20 augustus 2012 opende het muZIEum haar deuren in de Stadsschouwburg Nijmegen. Met succes: het muZIEum lanceerde onder meer een derde beleving en bezoekersaantallen groeiden naar 36.500 in 2016. Samen met de momenteel 42 blinde en slechtziende medewerkers en meer dan 30 vrijwillige krachten legde dit een solide basis om het aanbod steeds verder uit te bouwen. Nu, bijna vijf jaar later, zijn er in de Stadsschouwburg geen mogelijkheden meer om door te groeien en het aanbod goed aan te laten sluiten op de wensen van de bezoekers. Een eigen locatie is daarom een logische stap om zich verder te kunnen ontwikkelen en daarmee meer werkgelegenheid creëren voor blinden en slechtzienden.

Het muZIEumaanbod op de nieuwe locatie

Net als in de Stadsschouwburg kan er op de nieuwe locatie gekozen worden uit de drie belevingen: binnen in het muZIEum de twee verschillende donkerbelevingen waar het aardedonker is en buiten de unieke stadswandeling Expeditie ribbelroute. Alle belevingen zijn onder begeleiding van een slechtziende of blinde gids, die vertelt uit eigen ervaring. Na of voor de beleving kan men op interactieve wijze meer te weten komen over blind- en slechtziendheid. Uiteraard zijn er in het nieuwe pand ook voorzieningen voor een drankje met lekkernijen met uitzicht op het winkelend publiek. De nieuwe locatie ligt namelijk midden in het bruisende centrum van Nijmegen. Het muZIEum krijgt door een eigen pand een eigen gezicht en hoopt een vertrouwd onderdeel te worden van de levendige binnenstad en zal ook actief samenwerkingen zoeken met ondernemers uit het centrum.

Kansen en mogelijkheden

Laagdrempelig zijn, dat is wat het muZIEum nastreeft. De nieuwe locatie is dan ook elke dag geopend. Een eigen pand betekent bovendien dat het muZIEum verder kan werken aan vergroting van het aanbod en kwaliteitsverbetering. Zo krijgt de in 2016 ontwikkelde totaalbeleving ‘Krijg jij het inZICHT?’ – de ‘audioshow’ in 3D-geluid en de quiz op de iPads met taal- en spraaktechnologie – alle ruimte en kan het in de toekomst verder worden uitgebreid. Ook ruimere openingstijden behoren nu tot de mogelijkheden. Voor scholen is er een educatieprogramma en bedrijven kunnen aan de slag met een teamopdracht in het donker. In het nieuwe pand komt ook een extra workshop- en ontvangstruimte voor deze doelgroepen.

Tijdelijk gesloten en heropend in 2017

Om de locatie in te richten en de huidige belevingen aan te passen aan de nieuwe ruimtes is het muZIEum aankomende zomer kort gesloten. Van 10 juli t/m 31 augustus. Dit geeft ruimte en gelegenheid om weer klaar te staan voor de eerste bezoekers na de zomervakantie. Het muZIEum streeft ernaar om op 1 september 2017 haar deuren te openen op de nieuwe locatie. De verhuizing op de voet volgen? Houd dan de website en sociale media in de gaten.

Toekomstvisie muZIEum

Ondanks dat het muZIEum geen structurele subsidie ontvangt, heeft het muZIEum grote ambities om zich te blijven ontwikkelen en wil ze samen met partners nieuwe, verrassende sociale en culturele activiteiten blijven organiseren die bezoekers nog verder meenemen in de wereld van het niet-zien. Een ander speerpunt is de arbeidsparticipatie van blinden en slechtzienden vergroten. Momenteel werken er 42 mensen met een visuele beperking. Het muZIEum kan door de beoogde groei op de nieuwe locatie meer werkgelegenheid voor blinden en slechtzienden creëren. Werkgevers ondervinden bij het muZIEum bovendien dat er voor blinde en slechtziende werknemers heel veel mogelijk is.