Nijmegen Willemskwartier viert dit jaar het honderdjarig bestaan, stadsdeel Dukenburg heeft net het jaar achter de rug waarbij stil werd gestaan bij het vijftigjarig bestaan. In het Nieuwscafé van De Gelderlander op vrijdagmiddag 10 februari in de Villa staan enkel gasten uit die wijken stil bij de bedreigingen, maar vooral de kansen voor hun buurt. Ook te gast is de Nijmegenaar van 2016 Eugenie Aartsen  die met haar weggeefwinkel actief is in Dukenburg.

Uit Willemskwartier komen onder anderen Dirk-Jan Burgersdijk en Ferry Blüm. Beiden zijn al jaren actief in de wijkraad. Redacteur Rob Jaspers praat met hen over de grote vernieuwingen in de wijk. Honderden oude volkswoningen hebben plaats moeten maken voor nieuwbouw. Langs de Genestetlaan komt jongerenhuisvesting. Toch is het oude Willemskwartier nog steeds herkenbaar. Wat maakt Willemskwartier een prachtwijk? Hoe mixt oud met nieuw?

Jaqueline Veltmeijer was een heel jaar betrokken bij Dukenburg 50 jaar. Ze zorgde onder meer voor de canon van Dukenburg in de Mariënburgkapel. Veltmeijer, geboren in Willemskwartier trouwens, woont sinds 1975 aan de andere kant van het kanaal. Dukenburg vergrijst, investeringen in vernieuwingen blijven achter op andere delen in  de stad. Hoe kijkt Veltmeijer naar haar wijk.

Is Dukenburg inderdaad het grootste verborgen geheim van Nijmegen, zoals een buurtbewoner ooit riep? Eugenie Aartsen werd tot haar eigen verrassing Nijmegenaar van het jaar 2016. Zij helpt sinds jaar en dag mensen met een minimuminkomen. Wat drijft haar en de andere vrijwilligers bij haar Stichting Gratis2dekansje? De vierde gast is Marian Eikemans. Zij is nog even regiomanager bij het UWV-werkbedrijf. Mensen aan het werk helpen, hoe je dat. Daarover praat Rob Jaspers met haar. En natuurlijk geeft ze ook tips aan werklozen: hoe krijg je een baan. Vincent Cantrijn spreekt zoals altijd een column uit.

Het Nieuwscafé, een initiatief van De Gelderlander en het ROC Nijmegen, is van 17.00 tot 18.15 uur in de Villa aan de Oranjesingel 42, inloop vanaf 16.30 uur.