De nieuwe website van de gemeente Beuningen is vanaf 21 februari online. Een website waar de producten, diensten en onderwerpen centraal staan die onze websitebezoekers het vaakst raadplegen. Deze onderwerpen moeten dus makkelijk vindbaar en begrijpelijk zijn.

Uit onderzoek bleek dat de informatie op de vorige website soms lastig te vinden was. Een zoekopdracht leverde te veel resultaten op en door de structuur van de website konden bezoekers hun weg niet makkelijk vinden. Verbetering van de vindbaarheid, toegankelijkheid, begrijpelijkheid van informatie en de actualiteit waren daarom de belangrijkste speerpunten voor de opzet van de nieuwe website.

Een website voor bezoekers

De nieuwe website richt zich op de wensen en behoeften van de bezoeker. Waarvoor gaat een bezoeker naar www.beuningen.nl? Welke zaken wil hij of zij online met de gemeente regelen? In 2016 is de website 215.000 keer bezocht door 135.000 verschillende gebruikers. 25% van deze bezoekers bezocht de website onder andere voor onderwerpen als afvalinzameling, het maken van een afspraak en de contactgegevens en openingstijden.

Daarnaast zoeken bezoekers vooral info over paspoort en rijbewijs, trouwen en het doorgeven van een verhuizing. De focus is daarom gelegd op de informatie die het vaakst bekeken werd. Daarnaast is de gemeente voor de inrichting van de website gebonden aan onder andere webrichtlijnen, technische mogelijkheden en uiteraard ontwikkelingen in de samenleving.

Responsive design

Een ander doel van de nieuwe website is om deze beter toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld tablets of smartphones. Bijna 51% van de bezoekers bezoekt de website via een mobiel apparaat. Het ontwerp van de nieuwe website past zich automatisch aan het formaat van het beeldscherm waarop de website bekeken wordt aan.

Samenwerking

De nieuwe website is tot stand gekomen in samenwerking met Bureau Daadkracht, een groep laaggeletterden in onze gemeente en Beuningse ondernemers. Zij hebben meegedacht over bijvoorbeeld belangrijke informatie op de website, compacte en leesbare teksten en de vormgeving.