Na alle voorbereidingen was het op donderdag 5 januari tijd om het officiële startschot te geven voor omgekeerd inzamelen: het nieuwe inzamelsysteem in de gemeente Beuningen. Wethouder Piet de Klein gaf dit startschot in Winssen in aanwezigheid van inwoners en vertelde kort iets over omgekeerd inzamelen. 

Sinds 1 januari haalt Dar het restafval niet meer aan huis op, maar alleen de grondstoffen gft-afval, plastic+ en oud papier en karton. Voor het restafval moeten inwoners iets meer moeite doen. De kleine hoeveelheid restafval die ze na het scheiden overhouden, brengen zij zelf weg naar een ondergrondse restafvalcontainer bij hen in de buurt. Dit kan wanneer het hen uitkomt, 24 uur per dag en 7 dagen per week.

De blauwe restafvalcontainers worden deze en volgende week (week 1 en 2) aan huis ingenomen. Inwoners hebben een brief gekregen met de datum waarop de restafvalcontainer bij hen opgehaald wordt. Brief kwijt? Dan kunnen inwoners het navragen bij het klantencontactcentrum van Dar.

Even wennen, maar de moeite waard

Tijdens het startschot vertelde wethouder Piet de Klein waarom het belangrijk is dat Beuningen voor deze manier van afvalinzameling heeft gekozen. Wethouder Piet de Klein: “Als inwoners goed naar hun afval kijken, zullen ze erachter komen dat slechts een heel klein deel van hun afval echt restafval is. Zeker sinds inwoners vanaf juni 2015 ook blikken en pakken bij het plastic+ mogen doen.

Veel van ons afval bevat waardevolle grondstoffen en kan daarom hergebruikt worden. Denk naast plastic+ aan groente-, fruit- en tuinafval en oud papier en karton, maar ook glas en textiel kunnen we goed recyclen. Net als bij veel nieuwe dingen is omgekeerd inzamelen even wennen, maar als inwoners hierdoor bewuster met hun afval omgaan, is het zeker de moeite waard. Daarnaast zijn Dar en de afvalcoaches er om inwoners te ondersteunen waar nodig.”

Restafval in ondergrondse restafvalcontainer

Wethouder Piet de Klein stelde de afvalcoaches Daan Middelkamp en Linda Schravendeel voor en ging in gesprek met inwoners over omgekeerd inzamelen. Inwoners keken aandachtig toen wethouder Piet de Klein restafval in de ondergrondse restafvalcontainer deed.

Inwoner Nelly Overdijk woont naast de ondergrondse restafvalcontainer aan de Jan Libottéstraat in Winssen. “Ik vind het fijn dat de container zo dichtbij is, maar het is wel even wennen allemaal. Het is belangrijk dat we goed afval scheiden. Zelf scheiden we bijvoorbeeld ook papier en plastic afval.” aldus Nelly Overdijk.

Meer informatie of vragen?

Voor meer informatie: dar.nl. Voor vragen kunnen inwoners contact opnemen met het klantencontactcentrum van Dar. Bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via 024-3716000 of via info@dar.nl.