Veel inwoners van Wijchen doen hun dagelijks boodschappen het liefst in hun eigen woonplaats. Dat blijkt uit het Koopstromenonderzoek van de regio Arnhem- Nijmegen.

In 2009 deed 82 procent van de inwoners de dagelijkse boodschappen in Wijchen. In 2016 is dat cijfer gestegen naar 88 procent. Verder blijkt dat de waardering voor de aankooplocatie Wijchen voor die dagelijkse boodschappen het hoogste is. Het winkelend publiek waardeert dit met het cijfer 7,8.

De resultaten van het regionale onderzoek worden onder meer gebruikt voor het Regionaal Programma Werklocaties. Doel van dit programma is om in de regio Arnhem-Nijmegen een goede mix te realiseren van kantoren, winkels en bedrijventerreinen. De leegstand van winkelpanden is in de regio Arnhem-Nijmegen verder toegenomen.

Verder blijkt dat er in de gemeente Wijchen relatief het minst aantal panden leegstaan. De onderzoekers constateren dat er in de regio duidelijk sprake is van schaalvergroting. Er komen dus steeds grotere winkels. Tegelijkertijd zien de onderzoekers een verschuiving in het aanbod van niet-dagelijkse boodschappen naar dagelijkse boodschappen (supermarkten, drogisterijen et cetera).

Internet

Er is veel dynamiek in de winkelsector. De onderzoekers zien een duidelijke trend in het aankoopgedrag via het internet. Omdat steeds meer mensen hun producten online bestellen, bezoeken zij minder vaak een fysieke winkel. Hierdoor neemt de dreiging van meer leegstand toe. Kansen zitten in het beter inspelen op de winkelbeleving bij bezoekers. Die beleving is te verbeteren door een aantrekkelijker aankleding van winkelgebieden en het vaker organiseren van evenementen in winkelgebieden.

Aantrekkelijk

Wethouder Schaap van Economische Zaken is tevreden over de Wijchense resultaten. “Het is fijn dat onze inwoners ons winkelaanbod zo goed weten te waarderen. Anderzijds moeten we onze ogen zeker niet sluiten voor nieuwe ontwikkelingen als het toenemende online-shoppen. Ook moeten we verdere winkelleegstand zien te voorkomen. Dat betekent dat wij ervoor moeten zorgen, dat Wijchen voor het winkelend publiek aantrekkelijk blijft”, aldus de wethouder.