De videoclip ‘Rennen’ is het resultaat uit de samenwerking van New Arts Nijmegen, ElanArt, Hip Hop collectief Kamp Ras en rapper Akwasi. Samen werkten zij binnen het project ‘#Identity’ aan een goed idee om aandacht te vragen voor de vluchtelingenproblematiek.

#Identity

New Arts Nijmegen en ElanArt houden zich in 2016 onder de noemer #Identity in negen afzonderlijke sociale kunstprojecten en met 9 jonge talenten bezig met de begrippen vluchteling en identiteit. De track en videoclip ‘Rennen’ is een van de kunstproducties die voortkomt uit ‘#Identity’. Jongeren van New Arts Academy hebben gesproken met vluchtelingen en zijn vervolgens teksten gaan schrijven voor het nummer ‘Rennen’. Hier zijn Kamp Ras en Akwasi mee aan de slag gegaan.

Schrijnende verhalen

De 19-jarige Nasser uit Afghanistan is een van de jonge vluchtelingen waar Kamp Ras en de jongeren van New Arts Academy mee kennis gemaakt hebben en uiteindelijk hebben ze gekozen om zijn verhaal te gebruiken als uitgangspunt voor de track en videoclip. Nasser vluchtte als jongen van 14 voor de Taliban, verloor zijn ouders en broers uit het oog en heeft helemaal alleen via diverse landen, vluchtelingenkampen en smokkelaars de weg naar Nederland moeten vinden. Zijn verhaal was ook te zien in het programma van Joris Linssen ‘Hello Goodbye’.

Aandacht voor de vluchteling in ons land

Hip Hop collectief Kamp Ras uit Nijmegen mengt zich met de videoclip ‘Rennen’ in de maatschappelijke discussie over vluchtelingen. Kamp Ras frontman Roscovitsch rapt over het leven van een mens op de vlucht. In samenwerking met Akwasi, bekend van Zwart Licht en als tafelheer van ‘De Wereld Draait Door’ moet ‘Rennen’ mensen bewustmaken dat een vluchteling een individu is voor wie wij als samenleving moeten zorgen, onszelf mee dienen te identificeren en op zijn minst empathie voor tonen, in plaats van aan onszelf te denken. Kamp Ras wil de vluchtelingenproblematiek niet oplossen, maar alleen awareness kweken in een verhardende samenleving waar een vaak ongegronde en ondoordachte mening via social media snel de wereld in wordt geholpen en onnodige schade aanricht.

Klik hier voor de videoclip ‘Rennen’