Foto-expositie Syrische Nijmegenaar

Zaterdag 15 oktober start de foto-expositie van Mohammed Abdelazez, een Syrische journalist die een tijd in Heumensoord woonde. De foto’s tonen de oude Romeinse stad Serjilla in Syrië. De tentoonstelling wordt, na de opening door burgemeester Bruls, ingeleid door professor van Houtum met een lezing over Europese grenzen en migratie. De lezing vindt plaats op zaterdag 15 oktober om 13:00 uur in het Huis van Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel. De foto’s zijn een maand lang gratis te bekijken.

Abdelazez maakte zijn foto’s voor de tentoonstelling “The re-birth of Serjilla” in de oude Romeinse stad Serjilla, waar vluchtelingen uit de omgeving hun toevlucht hebben gezocht. De stad is tot ruïnes vervallen en tot de oorlog woonde er geen mens meer. Maar nu proberen arme gezinnen uit de regio er zonder voorzieningen te overleven. Abdelazez zelf vluchtte zijn land uit en is recent verhuisd naar Amsterdam. Professor Henk van Houtum is hoofd van het Nijmegen Centre for Border Research aan de Radboud Universiteit. Samen met professor Leo Lucassen publiceerde hij recent het boek ‘Voorbij Fort Europa: een nieuwe visie op migratie’.

De manier waarop we op dit moment met vluchtelingen omgaan werkt niet, stellen ze. “Onze hekken houden geen mensen tegen; de mensensmokkel floreert en er vallen duizenden doden. De Europese grens is de dodelijkste ter wereld, doordat veel mensen onderweg naar Europa verdrinken in de Middellandse zee”.  Van Houtum geeft in zijn lezing een alternatief. De expositie is onderdeel van ‘024 Geschiedenis: een weekend boordevol historie in de oudste stad van het land’ en valt in de Maand van de Geschiedenis. Het wordt georganiseerd door 024Geschiedenis, het Huis van de Nijmeegse geschiedenis en Europe Direct Nijmegen, het Europese informatiebureau van de gemeente Nijmegen. Kijk voor het gehele programma van 14 t/m 16 oktober op www.024geschiedenis.nl.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.