De stichting Freedom-Be Free heeft het in Nederland ontstane universeel vrijheidssymbool dat vorig jaar zomer  op  de Dam in Amsterdam stond, aan de gemeente Nijmegen geschonken. 

De stichting Freedom-Be Free heeft als missie een wereld te creëren waarin mensen vrij zijn en elkaars vrijheden respecteren. In Amsterdam kon geen nieuwe geschikte locatie gevonden worden en na lang wikken en wegen heeft de stichting Nijmegen uitverkoren als Nederlands vertegenwoordiger voor Vrijheid, Nijmegen, stad van de Vrijheid.

Het vrijheidssymbool Freedom-Be Free op de Dam in Amsterdam

Enkele jaren geleden ontstond het universeel vrijheidssymbool in de keuken van de familie Zoon in Maasbree door dagelijks drie smiley’s op een flipover te tekenen, een blije, een in balans en een niet blije. Gaandeweg verdwenen de oogjes en ontstond dit vrijheidssymbool. Zij vertelden elkaar dat we altijd de keuze hebben om om te gaan met dingen die op onze weg komen zoals wij dit willen. Dit is een keuzevrijheid die we als mensen allemaal hebben. Je mag blij zijn, in balans, verdrietig, het maakt niks uit. Wij mensen hebben allemaal dezelfde emoties. en wat vandaag verdrietig kan zijn kan je morgen wellicht doen lachen.

Jan-Eric Zoon en Ellen Zoon-Arts willen het symbool over de hele wereld bekend maken om wereldwijd mensen te inspireren vrij te zijn en elkaars vrijheden te respecteren. Zij lieten er een sieraad van maken voor hun gezin en al gauw kwam er vraag van vrienden en bekenden die ook zo’n symbool wilden. Inmiddels zijn deze in productie genomen om aan de vraag te voldoen. Steeds meer vrijheidsambassadeurs gaan er mee op pad.

De stichting wil in elk land van de wereld eenzelfde vrijheidssymbool plaatsen om zo ook landen met elkaar te verbinden in vrijheid. Na Amsterdam heeft de stichting nu in Nederland Nijmegen uitgekozen voor definitieve plaatsing. De sfeer in Nijmegen is al vrij en het Vrijheidssymbool zal de stad zeker een extra dimensie geven. Eind van deze maand hoopt de stichting met de gemeente aan tafel te zitten om het mooiste plekje te kiezen voor plaatsing.